Labouristé podpořili plán na postupné znárodnění železniční sítě v Anglii

Britští labouristé podpořili plán na postupné znárodnění železniční sítě v Anglii. S tímto kontroverzním návrhem přišel předseda opoziční strany Jeremy Corbyn. Třetina tratí by se prý do rukou státu mohla vrátit do roku 2025.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železnice, koleje, vlak

Železnice, koleje, vlak | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podmínkou plánu je samozřejmě vítězství labouristů v parlamentních volbách v roce 2020. To je scénář, který se podle stávajícího rozložení sil nejeví jako reálný.

Labouristé do závěrů stranické konference v Brightonu začlenili pasáž, že „jsou proti dalšímu kolu nepotřebné, nechtěné a nesmyslné privatizace na železnici“.

Opoziční formace nechce jít cestou nuceného znárodňování a hodlá čekat, až soukromým dopravcům vyprší smlouvy na jednotlivé železniční tratě a koridory.

Pokud se labouristé dostanou k moci, chtějí vytvořit nový úřad, který by dohlížel na opětovné vložení zisku soukromých společností do snižování ceny jízdného a do modernizace infrastruktury.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme