Veterináři bez hranic očkovali zdarma psy a kočky proti vzteklině

Veterináři bez hranic dnes v Brně a Liberci zdarma očkovali psy a kočky proti vzteklině. Vakcínu už dostaly desítky zvířat lidí bez domova a sociálně slabých. Akce je prevencí proti vzteklině a zároveň má upozornit na aktivity Veterinářů bez hranic v Africe, kde na vzteklinu umírají ročně tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes na vodítku

Pes na vodítku | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Malý strakatý pejsek Max bydlí společně s paní Julií a její rodinou v bytě v centru Liberce. Majitelka dostala od veterináře a ředitele liberecké zoo Davida Nejedla nový očkovací průkaz a tablety na odčervení.

Veterinář sem přijde Maxe naočkovat zase za rok. Celá akce má upozornit na to, že vzteklina, které se v Česku už roky nemusíme v podstatě téměř bát, je ve třetím světě každodenní hrozbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veterináři bez hranic očkovali zdarma psy a kočky proti vzteklině. V Liberci natáčela redaktorka Šárka Škapiková

„Naším hlavním projektem je očkování psů, koček, ale i dalších domácích zvířat jako velbloudů nebo oslů na severu Keni. Jako na mnoha jiných místech světa je tam vzteklina reálnou hrozbou pro lidi. Od volně žijících zvířat se přes domácí zvířata nákaza dostává až na lidi,“ vysvětluje Nejedlo.

V opuštěném malém objektu u železniční trati v Liberci bydlí žena, která má asi 33 psů. Na očkování s nimi nechodí, jak upozorňuje její bratr.

„Ne každý bezdomovec ale nemá svého psa očkovaného. Setkávám se s tím, že leckdy jsou zvířata v lepším zdravotním stavu, než jsou samotní majitelé. Přesto každý rok přicházejí noví lidé, kteří nemají naočkováno ani proti vzteklině,“ dodává David Nejedlo.

V Brně naočkují veterináři asi 30 psů

V jihomoravské metropoli je improvizovaná ordinace nízkoprahového denního centra pro lidi bez domova přímo na dvorku pod širým nebem. Se svým pejskem se k veterináři poprvé vydal i Miroslav Verba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veterináři bez hranic očkovali zdarma psy a kočky proti vzteklině. V Brně natáčela redaktorka Vlasta Gajdošíková

„Všechny klienty evidujeme, protože někteří z nich chodí opakovaně. Hlavní je očkování proti vzteklině a my ještě poskytujeme tabletky na odčervení a pipetky proti blechám a klíšťatům, to je takový bonus. Materiál máme od farmaceutických firem, od sponzorů,“ říká doktorka Jana Juránková a dodává:

„Pejsci jsou většinou ve velmi dobrém stavu, jsou dobře živení a jsou dobře socializovaní. Nikdy jsme neviděli pejska, který by strádal.“

Očkování proti vzteklině je v Česku povinné. Veterinářka dá proto majiteli psa očkovací průkaz, který může v případě kontroly ukázat policistovi.

„Dost často by neměli prostředky na to, aby mohli být jejich psi naočkovaní nebo nějakým způsobem ošetření. Dost často bojují s tím, aby měli finance sami pro sebe. Na druhou stranu je pravda, že dost často se naši klienti starají lépe o své psy než o sebe. Myslím, že většina z nich tuto pomoc vítá,“ uzavírá Markéta Zelená z Diecézní charity Brno.

Vlasta Gajdošíková, Šárka Škapiková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme