Jan Švejnar: Evropa jde správným směrem. Problém je, že pomalu

30. září 2015

Je současný ekonomický model západní civilizace už vyčerpaný? A co demokracie? Umíme si jí vůbec ještě vážit? Podle ekonoma a taky bývalého kandidáta na českého prezidenta vlastně nic lepšího neexistuje.

„Nesmíme demokracii brát jako plevel, ale jako vzácnou tropickou rostlinu, o kterou se musíme pečlivě starat,“ říká Jan Švejnar. Pokud kdy v historii byla demokracie nahrazena autoritářským nebo totalitním režimem, tak to nikdy nedopadlo dobře.

„Naše demokracie je už ale unavená a taky ne všude je dostatečně vyvinutá. Nepodceňoval bych její schopnost dynamičnosti, a to hlavně ve spojení s tržním hospodářstvím. Pak může být opravdu dobře funkční.“

Bohatí vs. chudí

Dnes prý hlavně trpí neschopností a neochotou vysvětlovat jednoduše lidem její principy. „Takovým příkladem je opravdu velké rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Lidé se ptají proč? Mylně to ale připisují na účet demokracie. Odpověď je ale v ekonomických a politických systémech a v tržní regulaci.“

Jan Švejnar tvrdí, že přejít k demokracii vyžaduje velké úsilí a snahu. A taky pevný právní rámec. Společnost totiž musí správně fungovat. Ne jen se demokracií nazývat a nebýt funkční.

Čtěte také

EU jde správným směrem

Evropa podle Švejnara „jde sice správným směrem, ale pomalu. Základní problém, který Evropu zpomalil, vidím v jednom kroku zhruba před 10 lety. Nastavila sice měnovou unii, ale neuskutečnila potřebná doprovodná opatření.“ Donedávna chyběla bankovní unie a koordinace fiskální hospodářské politiky.

„To teď konečně probíhá. A po dokončení může Evropa fungovat jako jeden ekonomický celek. Přitom si ale může klidně udržet národní, kulturní a třeba jazykovou rozmanitost.“ Kdyby se to udělalo hned, problémy Řecka by prý nikdy nevznikly a nehrozilo by vystoupení Velké Británie z EU.

Grexit a Brexit

Švejnar věří, že to se nakonec nestane. I když případné referendum bude hodně těsné. A důvod? „Pokud jsou uvnitř EU, mohou ovlivnit její směřování. Jakmile ale budou venku, tak tuto výhodu ztratí. Přitom kontinentální Evropa pro ně stále bude největší ekonomický a obchodní partner.“

Zita Senková a Jan Švejnar

Stejně tak počítá, že i Řecko dočasně v eurozóně zůstane. „Hlavní hráči jako je Angela Merkelová totiž nechtějí být těmi, kteří do historie vstoupí jako ti, kteří začali s rozpadem eurozóny.“ Řecko ale musí aspoň část dluhů splatit. Její ekonomika představuje jen 2 % celé evropské ekonomiky, tj. HDP výroby.

Bojácná Evropa

„Proč ale tak malý problém, jakým řecká ekonomika je, není EU schopna zatím pořád vyřešit?“ ptá se Švejnar, i když ví, že Evropu teď čeká zásadnější otázka. Jak znovu nastartovat zdravé ekonomické tempo?

„Eurozóna totiž ve srovnání s USA jako celek roste velmi pomalu. V krizi se zmítaly všechny velké ekonomiky, ale Evropa je strašně opatrná a nechce dělat razantní kroky,“ myslí si Švejnar.

Jak ekonom hodnotí čínskou ekonomickou krizi? Je to vůbec krize nebo jen bublina? Co byl evropský sen a podařilo se jej dosnít? Jak se dívá na připravovanou transatlantickou dohodu mezi Evropou a USA o obchodním a investičním partnerství? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Jan Švejnar
Spustit audio