Syrský režim a povstalci uzavřeli nebývalou dohodu o příměří

29. září 2015

K výjimečné dohodě došlo v Sýrii. Povstalci se dohodli na šestiměsíčním příměří se syrskými jednotkami a jejich spojencem, libanonským hnutím Hizballáh, píše server německé stanice Deutsche Welle. K dohodě patří i stěhování tisíců civilistů přes frontové linie.

Jednání o příměří probíhalo s pomocí OSN a klíčovou roli prostředníka sehrál Írán, potvrdil vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Podle dohody mohou rebelové odejít z města Zabadání u libanonských hranic, které obléhaly vládní síly, a na 10.000 civilistů z šíitských vesnic Fuá a Kefraja v severozápadní Sýrii, které pro změnu obléhali povstalci, se mohou přemístit do oblastí ovládaných syrským režimem. Nasralláh to potvrdil televizní stanici Al-Manar, píše Deutsche Welle.

Sunnitští povstalci zaútočili na obě vesnice poté, co vládní jednotky začaly v červenci obléhat Zabadání.

Militantní duchovní Abdulláh Muhajsíní, který je spojován s islamistickou povstaleckou Frontou an-Nusra, potvrdil, že rebelové odejdou i se svými zbraněmi. Rovněž uvedl, že měli po několikaměsíčním konfliktu nedostatek munice.

Čtěte také

Nasralláh zase řekl, že pokud budou civilisté v Zabadání chtít, budou moci odejít do provincie Idlib ovládané povstalci, ale mohou samozřejmě i zůstat.

Exilová Syrská observatoř pro lidská práva mezitím oznámila, že Asadův režim hodlá přesídlit tisíce šíitů na vládou kontrolované předměstí metropole Damašku.

Vojáci z povolání z Novorossijsku uvedli, že 20 z nich má odejít do syrské Látakíje na pobřeží Středozemního moře, kterou ovládá režim Bašára Asada

Kritikové prezidenta obviňují, že přemisťuje obyvatelstvo, aby svá území vyčistil od sunnitů, připomíná Deutsche Welle.

Agentura Reuters cituje zdroje obeznámené s jednáním, podle kterých k dohodě patří i výměna zajatců. Připomíná, že příměří v Zabadání je už třetí od srpna a všechna předchozí vydržela jen krátce. Kdyby současný klid zbraní vydržel, byl by to úspěch zahraniční diplomacie.

Na jednání se podílelo i Turecko, které na rozdíl od Íránu podporuje povstalce bojující proti Asadovi.

Z vesnic Fuá a Kefraja budou smět odejít jen muži starší 50 let, ženy a děti, ale na 4000 provládních bojovníků musí zůstat. V rámci dohody také Asadův režim propustí 500 vězňů opozice.

Čtěte také

Už v sobotu byl však klid zbraní porušen, uvedla Syrská observatoř pro lidská práva, podle které vládní síly ostřelovaly povstalce ve Fuá.

Podle rebelů armáda bombardovala i nedalekou vesnici Taftanáz a zabila nejméně pět lidí. Povstalci palbu opětovali. Reuters dodává, že není jasné, zda byl Taftanáz součástí dohody o příměří.

Ruský prezident Vladimir Putin se mezitím chystá zahájit v Sýrii jednostranné útoky na takzvaný Islámský stát, jestli Washington odmítne jeho návrh na společný postup, uvedla agentura Bloomberg, která cituje dva nejmenované informované zdroje.

Rusko v Sýrii v posledních týdnech zvyšuje vojenskou přítomnost, aby pomohlo svému dlouholetému spojenci Bašáru Asadovi.

Vyvolalo tím kritiku odpůrců syrského režimu na Západě. Putin si přeje, aby byly ruské útoky koordinovány nejen s Američany a jejich spojenci, ale i s Íránem a Asadovou armádou.

Putin je údajně zklamaný, že Spojené státy na jeho návrhy nereagují, a je připraven začít do syrských bojů zasahovat na vlastní pěst, cituje Bloomberg další ruský zdroj.

Čtěte také

Prezident Barack Obama ve svém projevu před Valným shromážděním v pondělí řekl, že je ochoten „o řešení syrského konfliktu jednat s kteroukoli zemí, včetně Ruska a Íránu“, dodává izraelský deník Jerusalem Post. O koordinaci útoků se ale Obama nezmínil.

Podle izraelského serveru Debkafile už ve čtvrtek bojovali první příslušníci ruské námořní pěchoty po boku Hizballáhu. Serveru to potvrdily jeho zpravodajské a vojenské zdroje.

Ruská námořní pěchotní brigáda se spolu s Hizballáhem a Asadovou armádou střetla s Islámským státem u letecké základny Quejrís východně od Aleppa.

Rusové se bojů zúčastnili, přestože Vladimir Putin minulé pondělí ujistil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že se ruští vojáci nezapojí a budou v Sýrii pouze „chránit ruské zájmy“.

Většinu džihádistů, kteří brání základnu v Quejrísu, však tvoří Čečenci pod velením Abú Umara Šišáního, jež Moskva považuje za své nepřátele.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio