Jan Bednář: Uprchlická vlna do Evropy nepolevuje

29. září 2015

Ačkoli hlavní pozornost médií je v těchto dnech upřena k projevům politiků na Valném shromáždění OSN a k jednání ruského a amerického prezidenta o budoucnosti Sýrie, a nesoustředí se tolik na uprchlickou krizi jako v minulém týdnu, příliv uprchlíků z Blízkého východu do Evropy nepolevuje, a naopak dosahuje v těchto dnech asi letošního vrcholu.

Kolem 10.000 lidí denně přichází přes Balkán ze Srbska do Chorvatska a pak přes Rakousko do Bavorska. A tam jsou už zřejmě veškerá azylová a sociální zařízení nabitá k prasknutí.

Podle tiskových agentur dorazilo o víkendu do Rakouska 17.000 lidí a většinu z nich se rakouské policii podařilo rozvést do tranzitních ubytoven.

Z Chorvatska do Maďarska se v neděli dostalo přes 9000 lidí a prakticky všichni pokračují dál, jedou do Vídně a odtud většinou vlakem do Německa.

Premiér Bavorska Horst Seehofer prohlásil v úterý na zasedání zemské vlády, že tato spolková země se dostala na hranice svých možností postarat se o běžence, a dodal, že příchod zimy patrně situaci ještě zdramatizuje.

Čtěte také

Podle bavorského premiéra Seehofera nechybí obyvatelstvu dobrá vůle, politici a stát nešetří na prostředcích, aby prosadili solidaritu a humánní přístup, ale samotné počty běženců dokazují, jak řekl, že se tato záležitost vymkla kontrole.

Navíc Balkán zasáhly v těchto dnech první podzimní deště a noci jsou už poměrně chladné.

Evropský kontinent stojí před největší výzvou od konce druhé světové války

Na srbsko-chorvatské hranici a jinde přebývají uprchlíci z Blízkého východu v noci většinou pod širým nebem a zjevně nejsou na tak chladné evropské počasí připraveni. Dobrovolníci jim nyní aspoň rozdávají pláštěnky.

Také ze Srbska do Chorvatska dorazilo v pátek více než 10.000 lidí, dosavadní letošní rekord. Při tak velkém počtu lidí na cestě za lepším životem ani není divu, že se znovu množí zprávy o tragických neštěstích.

Mnoho z nich se totiž snaží dostat na řecké ostrovy z Turecka přes Egejské moře a podle tureckých úřadů jen v minulých dnech opět desítky lidí utonuly.

Podle tureckého vicepremiéra zachránila letos turecká pobřežní stráž na 53.000 migrantů, kteří se snažili dostat do Řecka, ale 274 uprchlíků se v tamních vodách utopilo.

Je sice možné, že nadcházející příchod zimy tento příliv běženců do Evropy zpomalí anebo úplně zastaví, ale zároveň je jasné, že samy evropské země budou muset velmi naléhavě hledat způsob, jak řešit tuto krizi, nechtějí-li, aby se totéž opakovalo i příští rok.

Politickou prioritou Evropy se přitom musí stát řešení příčin uprchlické krize, a nikoli jen jejích důsledků, jak je tomu v podstatě až doposud.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.