Proti teroristům by podle Zemana měly bojovat malé jednotky pod záštitou OSN

Prezident Miloš Zeman v OSN vyzval k vytvoření vojenských jednotek pro boj s terorismem. V projevu na Valném shromáždění upozornil, že problémem není jen takzvaný Islámský stát, ale i síť mnoha dalších organizací, například Al-Káida, Tálibán, An-Nusrá či Boko Haram. Zeman proti nim navrhl koordinovanou akci pod záštitou Rady bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při projevu na Valném shromáždění OSN

Prezident Miloš Zeman při projevu na Valném shromáždění OSN | Zdroj: ČTK

„Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami. Speciální jednotky, jakési modré přílby, které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra. Ne okupaci území," prohlásil český prezident ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění.

„To, co navrhuji, nejsou tanky, pěchota, dělostřelectvo. Musíme hledat nové formy boje,“ uvedl dále Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman představil v OSN svůj plán na vytvoření protiteroristických jednotek. Jeho projev sledovala i zpravodajka Lenka Kabrhelová

"A protože jednostranné akce jsou kritizovány a nebyly úspěšné, nedoporučuji masivní okupaci žádného území. Navrhuji koordinovanou akci pod záštitou Rady bezpečnosti OSN."

Terorismus je podle něj hlavním nebezpečím pro lidskou civilizaci. "Nyní téměř všechny evropské země čelí velké migrační krizi, která je důsledkem teroristických akcí na Blízkém východě a v Africe," zmínill prezident.

Hledání podpory může trvat roky

Možná ne letos, možná ne napřesrok, ale třeba za dva roky. Takový časový horizont si prezident Zeman vytyčil k získání podpory pro svůj návrh. Je ale přesvědčený, že by vlivné státy mohl nakonec zaujmout.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti podle něj sice má různé zájmy, ale společného nepřítele – terorismus. A existuje podle něj i precedens.

Prezident Miloš Zeman při projevu na Valném shromáždění OSN | Foto: ČTK/AP

„Pokud alespoň jeden stálý člen Rady bezpečnosti navrhne analogickou rezoluci, jako byla jednomyslně přijatá rezoluce proti somálským pirátům, tak budu velmi rád.“

Podporu pro svůj návrh má prý český prezident předjednanou u Ruska a Číny.

V New Yorku mluvil Miloš Zeman o syrském konfliktu se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem. Schůzka se syrskou opozicí se nakonec neuskutečnila. Obě strany, které v Ženevě vyjednávají o příměří, prý podle Zemana chtějí, aby se závěrečná dohoda podepsala v Praze.

Zeman: Syrská vláda i opozice mají zájem podepsat deklaraci o příměří v Praze

Číst článek

Řešení krize v Sýrii je jedním z hlavních témat letošního Valného shromáždění. Spojené státy a Rusko se přou o budoucí roli syrského vůdce Bašára Asada. Prezident Zeman už v pondělí řekl, že v tuto chvíli nevidí žádného kandidáta, který by Asada mohl nahradit.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme