Josef Váňa starší nepojede Velkou pardubickou. Musím být soudný, vysvětluje

Legendární žokej Josef Váňa do své 29. Velké pardubické letos nenastoupí. Dvaašedesátiletý jezdec a trenér uvažoval po zranění Jana Kratochvíla, že by se místo něj posadil na svého svěřence Hipo Japea, ale nakonec se rozhodl neriskovat. Devítiletý valach je totiž povahově úplně jiný než jeho oblíbenec Tiumen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop | Foto: Filip Jandourek

„Jsem zdravý, kůň taky, tak nás asi porazil věk," stručně zhodnotil těsně po loňském ročníku Velké pardubické 16. místo v sedle Tiumena Josef Váňa. Dostihovou veřejnost pak nechal celý rok v napětí, jestli do 125. Velké pardubické nastoupí, nebo ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své rozhodnutí nejet Velkou pardubickou vysvětlil Josef Váňa starší reportérovi ČRo Jakubu Markovi

„Mám problém, že nebudu mít na jednoho žokeje a budu to muset řešit, protože jsem si myslel, že bych jel já. Ale musím být sám k sobě soudný, že to prostě nedám. Měl jsem zdravotní problém a fyzická kondice není odpovídající,“ rozhodl se nakonec Josef Váňa, že ho letos desetitisíce fanoušků v Pardubicích uvidí jen v roli trenéra.

Pokud se během necelých dvou týdnů nestane nic mimořádného, pošle do dostihu o 5 milionů korun trio Zarif, Rabbit Well a Hipo Jape. Právě o posledním koni Váňa přemýšlel, protože jeho jezdec Jan Kratochvíl se po zranění nestihne do 11. října vrátit.

„Doktor rozhodl, že mu to nedoporučuje. Honza se rozhodl, že nebude strkat hlavu do oprátky. Nedej bůh, kdyby se něco stalo," pochopil rozhodnutí rekordman mezi žokeji.

Protože je ale Hipo Jape tempový, oproti Tiumenovi těžko ovladatelný kůň, necítí se osminásobný vítěz Velké pardubické na téměř sedmikilometrový nejtěžší dostih kontinentální Evropy.

Jméno Josef Váňa ale na startovní listině chybět nebude. Syn dostihové legendy totiž osedlá Rabbit Wella - vítěze srpnového kvalifikačního dostihu.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme