Ruský senát schválil použití vojenské síly v zahraničí, týká se letectva v Sýrii

Ruští senátoři dnes jednomyslně odhlasovali použití ruské vojenské síly v zahraničí. Opatření se týká pouze letectva, nikoli pozemních sil. Šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov podle agentury Reuters řekl, že opatření se týká Sýrie. Její prezident Bašár Asad požádal Moskvu o pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruská stíhačka MiG-29 na vojenském cvičení nedaleko vesnice Krysovo na jihozápadě země

Běloruská stíhačka MiG-29 na vojenském cvičení nedaleko vesnice Krysovo na jihozápadě země | Zdroj: Reuters

Horní komora ruského parlamentu jednala o nasazení armády za hranicemi státu na žádost prezidenta Vladimira Putina.

Moskva v poslední době výrazně posiluje svou vojenskou přítomnost v Sýrii. Putin podporuje režim prezidenta Bašára Asada a nevidí budoucnost země bez jeho vlády.

Některá média už dříve informovala, že Rusko již zahájilo v Sýrii letecké údery. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to ale odmítl potvrdit. Zdůraznil ale, že ruská vojenská přítomnost v Sýrii bude cílit pouze na boj proti teroristům z Islámského státu.

Západ s plány ruské vlády v Sýrii nesouhlasí. Nelíbí se mu, že Vladimir Putin tím neustále podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

USA omezily americký výcvik Syřanů, situaci přehodnocují

Číst článek

Z průzkumu ruského Levada Centra nedávno vyplynulo, že většina Rusů podporuje, aby vláda poskytovala Sýrii vojenskou a diplomatickou pomoc.

Proti přímé vojenské pomoci, která by zahrnovala pozemní operaci, se ale vyslovilo 69 procent účastníků průzkumu.

ČTK, ČRo, Anna Jadrná, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme