Justice musí znovu řešit žalobu Mašínové kvůli statku, rozhodl ÚS

Ústavní soud vyhověl stížnosti Zdeny Mašínové, která už roky bojuje o vrácení rodinného statku v Lošanech. U předchozích soudů zatím třikrát prohrála. Dnešním verdiktem brněnského tribunálu ale případ míří opět na stůl soudu v Kolíně, který žalobu Mašínové řešil na začátku soudního maratonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší rodinný statek Mašínů, obehnaný vysokou zdí

Někdejší rodinný statek Mašínů, obehnaný vysokou zdí | Foto: Michal Trnka

Žalobu Mašínové bude znovu řešit soud v Kolíně proto, že podle Ústavního soudu postupoval příliš formalisticky. Ústavní soudci také konstatovali, že byla porušena práva na spravedlivý proces.

„Ústavní soud dospěl k závěru, že se paní Mašínové od soudu nedostalo potřebného poučení o tom, jak má ve věci postupovat, aby se soud mohl věcí po věcné stránce zaobírat. Soudy žalobu zamítly, aniž by se věnovaly obsahu žaloby, protože bratři paní Mašínové nebyli účastni řízení žádným způsobem,“ upřesňuje ústavní soudce David Uhlíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statek zabavený komunisty v Lošanech na Kolínsku Mašínovi možná získají zpět. Rozhodnutí ÚS sledoval Jaroslav Gavenda

Podle něj soud mohl požádat Mašínovou, aby o majetek usilovali sourozenci spolu s ní.

Rozsudek soudu si dnes Zdena Mašínová přišla vyslechnout. Jeho verdikt nečekala. Je ráda, že má naději na získání statku zpět. Už teď oznámila, že bude nějakým způsobem spolupracovat s bratrem Josefem, který žije ve Spojených státech.

„Mluvili jsme o tom, je s tím srozuměný. A v tom smyslu v tom budeme pokračovat. Do Česka ale kvůli tomu nepřijede, byla to pro něj i pro dnes už mrtvého bratra zásadní věc.“

Rozsudek Ústavního soudu si Zdena Mašínová přišla vyslechnout | Foto: Jaroslav Gavenda

Rodina podle ní má se statkem plány, které zatím nechce blíže komentovat. Naznačila ale, že by statek mohl sloužit jako místo, které by připomnělo odkaz jejich otce, generálmajora Josefa Mašína.

Případ se vrací na stůl soudu v Kolíně. „Teď podle mého názoru dojde k tomu, že obecné soudy paní Mašínovou poučí, dají jí nějakou lhůtu, aby získala souhlas bratra Josefa, a věc věcně projedná. Otázka, zda byla smlouva neplatná, se projedná jako předběžná. Pokud by soudy vyhověly – ano, byla neplatná – tak bude výrok, že generál Mašín byl ke dni své smrti vlastníkem nemovitostí,“ vysvětluje advokát Mašínové Milan Janoušek.

Pokud tedy soud nově uzná, že ke dni své smrti byl Josef Mašín stále majitelem statku, zdědili by podle advokáta Mašínové sourozenci statek celý.

Někdejší obytná část rodinného statku Mašínových v Lošanech na Kolínsku | Foto: Michal Trnka

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 ho protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát.

Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

V roce 2012 se Zdena Mašínová pokusila vyřešit situaci podáním žaloby k Okresnímu soudu v Kolíně. Domáhala se zrušení takzvané postupní smlouvy, na jejímž základě kdysi statek přešel z otce na děti. Otec podle ní smlouvu uzavíral za specifických válečných okolností a čistě proto, aby rodina o majetek nepřišla v případě jeho odhalení a potrestání.

Dále měla žaloba vést k určení, že ke dni své smrti byl Josef Mašín stále majitelem statku. V praxi by to znamenalo nové dědické řízení, v němž by rodina mohla získat plnou kontrolu nad statkem.

Na dvoře býalého statku dnes pobíhají slepice | Foto: Michal Trnka

Josef Mašín mladší dosud žije v USA. Ctirad zemřel ve Spojených státech v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu.

Názory na odbojovou skupinu se dodnes různí. Kritici Mašínům vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem.

Kauza Mašínová | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme