Advokáti podají kárnou žalobu na Michala Pacovského kvůli kauze Rath

Česká advokátní komora (ČAK) podá kárnou žalobu na Michala Pacovského. Jde o advokáta, který se původně ujal obhajoby Davida Ratha v jeho korupční kauze. Pak ji ale podle exhejtmana odmítl, aniž mu osobně vypověděl plnou moc. Pacovský se hájil tím, že se s Rathem na spolupráci dohodl, ale v jiném případu. Podle advokátní komory mohl Pacovský při přebírání případu pochybit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„V případě prokázání viny mu hrozí napomenutí nebo veřejné napomenutí ve věstníku ČAK, pokuta až do výše stonásobku minimální mzdy, což je dnes přes 900 tisíc, dále dočasný zákaz výkonu advokacie až na tři roky nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ říká mluvčí komory Iva Chaloupková.

Michal Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který rozhodoval v Rathově kauze údajného braní úplatků za ovlivňování zakázek Středočeského kraje.

Rath tvrdí, že letos v květnu vypověděl plnou moc svým předchozím právníkům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi, aby jeho obhajobu převzal právě Pacovský.

Ten však nakonec Ratha odmítl zastupovat a soud Rathovi přidělil obhájkyni ex offo. Státní zástupce označil postup obžalovaného za obstrukci.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme