Učitelé už by neměli dostávat smlouvy na 10 měsíců. Novelu schválila sněmovna

Uzavírat smlouvy s učiteli jen na 10 měsíců už by nemělo být v budoucnu až na výjimky možné. Praxi, na kterou si stěžovali někteří učitelé, zakazuje vládní novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová, ministryně školství

Kateřina Valachová, ministryně školství | Foto: Filip Jandourek

Návrh podpořili i opoziční poslanci nebo se vesměs zdrželi hlasování, a to vzdor tomu, že k němu měli své výhrady.

Třeba poslanec a předseda ODS Petr Fiala soudí, že kratší poměry pro učitele nejsou obvyklá praxe a řešit věc zákonem je zbytečné.

„Všichni ředitelé, se kterými jsem mluvil, říkají, že to je nemorální, že něco takového nedělají. Ministerstvo má jiný názor a má pocit, že je to potřeba řešit zákonem. No tak dobře. Ale já si myslím, že tím jenom komplikujeme prostředí, ve kterém se pohybujeme,“ uvedl Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smlouvy s učiteli jen na 10 měsíců školního roku budou zakázány. Rozhodli o tom poslanci. Ne všem se ale nová norma líbí. Více Věra Masopustová

Stejný názor jako sněmovní pravice má i předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn. Věc mohla, jak říká, vyřešit školní inspekce přímo ve škole, kde by na takové praktiky přišla. To, že by ředitelé chtěli na nevyplacených mzdách ušetřit, Kuhn odmítá.

„Negativa pro školu a ředitele, pro vztahy ve škole a tak dále jsou natolik podstatná, že si vůbec nedovedu představit, že by do toho někdo z ředitelů s tímto cílem, aby vychytrale připravil stát o peníze a mohl je pak následně rozdat svým učitelům, šel,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice zaměstnávání učitelů jen na dobu školního roku a změně této praxe mluvila Hana Bažantová, členka Rady Asociace ředitelů ZŠ

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) naproti tomu poukazuje na to, že přimět ředitele, aby takto nezákonně nepostupovali, je těžké. A nejen to.

„Jde také o to, že to jsou veřejné prostředky, vláda jich nemá nikde nazbyt. Posíláme je na 12 měsíců, to znamená, že pro mě je zcela nemístné, že tyto veřejné prostředky nejsou využity na dvanáctiměsíční pracovní poměr,“ dodala Valachová.

Školy by v budoucnu mohly přijmout pedagoga na kratší dobu, jen pokud nebude mít dostatečnou odbornou kvalifikaci nebo bude-li se jednat o zástup za déle nepřítomného zaměstnance.

Novela zákona teď míří do Senátu.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme