Vydávání opencard v Praze opět funguje. EMS odpovědnost za výpadek odmítá

Praha opět začala vydávat nové karty opencard. Od dnešního rána bylo vydávání přerušeno kvůli chybě softwaru. Praze pomohl obnovit provoz vlastník karty, firma eMoneyServices (EMS), který se už několik měsíců soudí s magistrátem kvůli údajným dluhům. Firma však odpovědnost za dnešní výpadek odmítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Cestující v pražské MHD si dnes až do zhruba 14.15 nemohli pořídit nové karty opencard, ale pouze papírové tramvajenky s kupony.

Do problémů se tak dostali zejména lidé, kterým končila platnost karty, ale ne platnost kuponu.

Město jim zpočátku nabízelo jako dočasné řešení pět celodenních jízdenek. Během dne ale jízdenky došly, jak Českému rozhlasu potvrdila jedna z žadatelek o novou kartu. Úředníci jí pak vydali alespoň jakési improvizované potvrzení pro případ kontroly.

papírová verze opencard 30. září 2015 | Foto: Markéta Šmejkalová

„Podporu potřebují všechny takovéto systémy. A jestliže Praha není schopna podporu zajistit, pak vědomě připouští v podstatě decimování jakýchkoliv výhod, které opencard nabízí,“ říká mluvčí společnosti eMoneyServices Martin Opatrný.

Operátor Opencard podle něj umožnil firmě vstup do systému, který jinak nemají. Díky tomu mohli chybu opravit.

Karty tedy Praha opět vydává. Přesný důvod, proč opencard nefungovala, zatím nechtěl magistrát komentovat.

Problém je sice pro dnešek vyřešen, není ale vyloučeno, že se bude opakovat. eMoneyServices totiž původně poskytovala podporu fungování karty, kvůli ukončené smlouvě to ale už nedělá.

Problémy s vydáváním karet se v posledních měsících objevily opakovaně. Jednání magistrátu s firmou eMoneyServices, která chce po Praze více než 650 milionů korun, zatím k žádnému výsledku nevedla.

Projekt opencard z éry bývalého primátora Pavla Béma stál Prahu zhruba 1,75 miliardy korun. Kartu si v minulosti pořídilo 1,2 milionu cestujících, skutečných uživatelů je kolem 700 tisíc. Na papírové kupony, které Praha znovu zavedla na jaře, jezdí asi 200 tisíc lidí.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme