Poslanci na mimořádné schůzi projednají zakázky České pošty i migrační krizi

Poslanci dnes projednají zadávání zakázek v České poště. Mimořádnou schůzi sněmovny svolal poslanecký klub hnutí ANO. Podle jeho předsedy Jaroslava Faltýnka je důležité prověřit, jak v minulosti hospodařil státní podnik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

„Proto jsme se dohodli jako klub, že požádáme vládu, aby nám podala informaci, jak jsou vlastně transparentně zadávány veřejné zakázky na České poště a jak byly zadávány v minulosti,“ přiblížil Faltýnek.

ANO podle něj také navrhuje, aby byla ustavena vyšetřovací komise, která by prošetřila zakázky pošty za poslední období. „A je to v diskusi ve sněmovně, jestli to bude za 5 nebo 10 let, jak byly zadávány zakázky na České poště,“ dodal.

Hnutí ANO svým záměrem reaguje na spor, který s poštou vede podnikatel Lukáš Čadek a ve kterém mělo jít i o údajný úplatek pro ministra vnitra Milana Chovance. Právě pod jeho úřad pošta spadá. Kauzou se zabývala i Bezpečnostní rada státu.

Podle Miroslava Kalouska z opoziční TOP 09 už dříve byly podobné komise úspěšné. „Oni toho vždycky vyšetřili docela dost, ale v rámci pravomocí, které komisi zákon dává,“ řekl.

„Pravomoc podle českého právního řádu parlamentní komise nemá, ale jinak komise dospěly často k zajímavým závěrům a informacím. Otázka je, jak se s těmi informacemi pak nakládá,“ dodal Kalousek.

Sněmovna se vrátí k debatě o migraci

Poslanecká sněmovna by dnes měla také pokračovat v debatě o současné migrační krizi. Politici chtějí od premiéra slyšet nejnovější informace, jak by se mohla řešit nelegální migrace na území Evropské unie. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je důležité zaměřit se i na příčiny krize.

„Trváme na tom, aby vláda navrhla na jakémkoli mezinárodním jednání, zejména na evropské půdě řešení příčin migrační krize. Řešení následků nám nepomůže, protože ty se budou jen násobit, dokud nebudou řešeny příčiny krize. A to je v rozvrácených státech Středního východu a severní Afriky,“ poznamenal.

O uprchlické krizi už poslanci debatovali v červnu. Mimořádnou schůzi ale přerušili.

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme