Lékaři odmítají očkovat seniory proti pneumokokům. Bojí se, že to pojišťovny nezaplatí

Lidé starší 65 let mají od 1. září nárok na bezplatné očkování proti pneumokokové nákaze, která způsobuje těžké zápaly plic a jiná onemocnění. Toto očkování pro seniory prosadili poslanci do zákona o veřejném zdravotním pojištění. Někteří praktičtí lékaři ale zatím pacienty odmítají očkovat kvůli tomu, že nevědí, kolik jim pojišťovny za očkování zaplatí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce (ilustrační foto)

Injekce (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka RGBStock

Paní Marie Štefková z Přerova má špatnou zkušenost z rodiny, na zápal plic zemřela její babička i její tchyně. Proto se chtěla nechat očkovat proti pneumokokům. Jenže lékařka ji odmítla.

„Paní doktorka řekla, že na to mám nárok, ale že bohužel ještě nedostali pokyn, jak to mají dělat. Že bych to musela zaplatit,“ svěřila se paní Štefková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senioři mají od září nárok na bezplatné očkování proti pneumokokům. Lékaři ale zatím pacienty odmítají kvůli nejasnému způsobu proplácení od pojišťoven

Podle Jany Uhrové ze Sdružení praktických lékařů chybí přesná metodika, podle které mají pojišťovny vakcínu i zákrok proplácet. Lékaři se bojí, že jim pojišťovny nezaplatí celou částku, za kterou látku nakoupí, a tak raději zatím neočkují.

„On si ji momentálně pacient ani nemůže vyzvednout na recept. Čili lékař to může koupit, ale neví, kolik mu zaplatí pojišťovna, a neví, kolik by mu zaplatil pacient,“ vysvětluje.

Bakterie pneumokoka způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také těžké zápaly plic, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit i smrtí. Onemocnění způsobená Streptococcem pneumoniae se přenášejí vzduchem (tzv. kapénkami), nehraje zde roli sezónnost.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ale tvrdí, že žádný metodický pokyn není potřeba.

„Zákon hovoří jasně, že toto očkování provedeno být musí. Pojišťovna může preferovat vakcínu, která je cenově výhodnější. Ale je to o jednání toho konkrétního lékaře se zdravotní pojišťovnou,“ zdůrazňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak mají lidé postupovat v případě, že je lékař odmítne očkovat, vysvětlil právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců

Zdravotní pojišťovny se ale hájí tím, že stále čekají na to, až Státní ústav pro kontrolu léčiv stanoví maximální cenu vakcíny. SUKL ceník zveřejní během několika dní.

Podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců by si odmítnutí pacienti měli stěžovat, protože na očkování mají nárok.

„Jako u každého případu, kdy je pacient bezdůvodně odmítnut, tak nejdřív by se měl obrátit na zdravotní pojišťovnu. Když mu pojišťovna nezajistí, aby vakcínu dostal, stěžovat si na pojišťovnu k ministerstvu,“ vysvětlil Dostál.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme