V Česku vychází nový román Umberta Eca. Autor Jména růže v něm nahlíží do zákulisí bulváru

Celosvětově Umberta Eca proslavilo zfilmování jeho prvního románu. Sean Connery ve Jménu růže tehdy jako amatérský vyšetřovatel pátral ve středověkém klášteře po vrahovi mnichů. Dnes v Česku vychází už sedmá kniha tohoto autora s názvem Nulté číslo. Příběh plný spikleneckých teorií, řádění mafie a plánování atentátu na papeže má ukázat práci bulvárních novinářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umberto Eco

Umberto Eco | Foto: Erinc Salor

Napsal desítky teoretických prací o médiích, které podle jeho slov nikdo nečte. Proto se Umberto Eco rozhodl ve svých třiaosmdesáti letech vložit všechny své myšlenky týkající se bulváru a manipulace s veřejným míněním do knihy.

V rozhovoru pro Českou televizi řekl, proč se děj jeho knihy Nulté číslo odehrává v devadesátých letech, a ne v současnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autor Jména růže vydává v Česku novou knihu. Tentokrát Umberto Eco čtenáře zavádí do zákulisí bulvárních novin

„Vybral jsem si rok 1992, protože je to velmi důležitý rok pro dějiny Itálie. Tehdy začaly velké procesy kvůli korupci. Zdálo se, že se všechno mění, ale došlo k opaku. Po dvou letech se dostal k moci Silvio Berlusconi a vůbec nic se nezměnilo.“

Příběh je plný konspiračních teorií. Hrdinou knihy je neúspěšný spisovatel, který dostává novou pracovní nabídku. Má připravit nulté číslo novin, které nebudou psát o včerejšku nebo dnešku. V novinách s názvem Zítřek si čtenáři přečtou zítřejší zprávy.

„Když noviny dříve ráno říkaly to, co se stalo večer a nikdo o tom nevěděl, bylo to v pořádku. Od té doby, co začala fungovat televize, noviny mluví ráno o tom, co jsme viděli večer v televizi. V tu chvíli se tisk dostává do krize,“ popisuje.

Na přípravu knihy mělo nakladatelství Argo dva měsíce. Obálku navrhl český výtvarník Pavel Růt. Stejně jako tu z předchozího Ecova románu Pražský hřbitov, kterého se v česku prodalo 50 tisíc výtisků.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme