Němci žádají Česko, aby vydalo převáděče z dálnice D5

Německá justice chce po Česku dva maďarské pašeráky lidí. Česká policie je zadržela v létě na dálnici D5 s nákladním autem plným uprchlíků. Krajské státní zastupitelství v Plzni teď obdrželo evropský zatykač na oba cizince včetně žádosti o jejich předání k trestnímu stíhání do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálniční kontrola německé policie za hranicemi s ČR

Dálniční kontrola německé policie za hranicemi s ČR | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Podle informací deníku Právo se jedná o profesionální pašeráky lidí, kteří nelegálně převezli do Německa stovky běženců. Tamní policii se je ale nepodařilo chytit.

Za převaděčství můžou dostat u našich sousedů až 15 let vězení, zatímco v Česku jim hrozí maximálně pět let za mřížemi. Žádost německé strany teď posuzují plzeňští žalobci.

Pokud dospějí k závěru, že jsou splněny podmínky pro předání obou podezřelých, musí jejich rozhodnutí ještě posvětit soud.

Vůz jedoucí po dálnici D5 ve směru na Rozvadov zastavili policisté v pátek 31. července u Ostrova u Stříbra. Uvnitř bylo 76 osob, z toho 23 dětí. Všichni skončili v uprchlickém zařízení v Bělé pod Bezdězem.

Maďarský řidič a jeho spolujezdec tvrdí, že o běžencích v autě nevěděli. Podle policie ale jejich vozidlo neprojíždělo Českou republikou směrem na západ poprvé.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme