Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu slaví letos 20 let trvání!

1. říjen 2015

Ke kulatému výročí si v duchu své nejlepší tradice oživování nevyužitých pražských budov nadělil festival nové místo konání: Desfourský palác v pražské ulici Na Florenci. Kromě toho 20. ročník proběhne také v nedalekých divadlech Archa, Ponec a Jatka78, a to od 2. do 10. října.

Přehlídka, která jako první kulturní akce v Praze začala v 90. letech minulého století využívat opuštěné, chátrající, či k demolici určené objekty a areály, dále pokračuje ve své původní vizi. Festival se programově zaměřuje na aktuální, provokující, inovativní umělecké projekty napříč žánry – od tance a divadla, přes výstavy, audiovizuální projekty až po diskuse a komentované procházky.

Tanečníci, herci a výtvarníci oživí chátrající prostoryV rámci festivalu bude mít premiéru nový projekt Halky Třešňákové nazvaný Für die macht, v programu se objeví autobigrafická performance francouzského herce Jonathana Capdeviella nebo představení francouzsko-rwandské hudebnice Dorothée Munyanezy. V Divadle Archa zahraje první festivalové představení Nothing That Is Everything soubor Zita Swoon Group, což je primárně hudební kapela, která ve svých performancích spolupracuje s tanečníky, herci a výtvarníky.

03482795.jpeg

V pohybu bude výtvarné umění i hudbaVe třech patrech Desfourského paláce se rozprostře výstava děl bezmála pěti desítek českých a zahraničních umělců. Kurátory výstavy jsou osobnosti české výtvarné scény Krištof Kintera, Radek Wohlmuth, Mariana Serranová, David Böhm, Jiří Franta a Tomáš Svoboda. Ti se řídili letošním tématem: Jak nic nechtít.

Letošním ročníkem festivalu 4+4 dny v pohybu bude prostupovat také hudba. Velká část představení se proto bude odehrávat na pomezí hudebního koncertu a divadelní performance. Takové bude i závěrečné přestavení festivalu, ve kterém 10. října se svými oblíbenými hudebníky vystoupí soubory 420people, Farma v Jeskyni nebo Handa Gote a také jednotliví umělci, jako Miřenka Čechová, Lenka Vágnerová nebo Vojta Švejda. Součástí festivalu bude i sympozium na téma revitalizace opuštěných městských budov.

Spustit audio