Lesníci kvůli kůrovci zvýšili těžbu dřeva. Cena bude nižší

1. říjen 2015

Lesníci na Písecku bojují s kůrovcem. Vinou sucha je letos tohoto škůdce víc než v letech minulých. I když lesnické společnosti vytěží daleko víc dřeva, očekávají větší ztráty.

„Nacházíme se v porostu, který je na jižní stráni. Je to typické stanoviště, které trpělo celé léto nadměrným suchem a horkem. Podepsalo se to nejvíc na smrku, ten letos ve vyšší míře usychá,“ popisoval u Semic na Písecku Václav Zámečník, jednatel Lesů města Písku.

Takové stromy musí z lesa pryč. „Strom je ve své podstatě mrtvý. Nemá cenu ho tady nechávat, došlo by akorát ke znehodnocení dřevní hmoty,“ vysvětluje Václav Zámečník.

Vinou kůrovce bude letos dřeva na trhu přebytek. Od toho se budou odvíjet i ceny. „Důsledkem zvýšeného podílu nahodilých těžeb, které se dá předpokládat v celé střední Evropě, je samozřejmě snížení ceny, na kterou budou tlačit naši odběratelé. Další snížení se dá očekávat proto, že hmota bude méně kvalitní,“ uvedl technik Lesů města Písku Milan Bláha.

Podle Václava Zámečníka se neplánovaná těžba způsobená kůrovcem také odrazí na hospodaření společnosti. „Může se stát, že některé plánované opravy cest nebo budov se neuskuteční. Odloží se, až cena zase bude na úrovni, kterou bychom si představovali,“ dodal.

V případě, že se bude opakovat teplá a suchá zima, mohlo by dojít ke kůrovcové kalamitě srovnatelné s roky 2008 a 2009 po orkánech Kyril a Ema. V takové případě by v celé České republice dosahovaly škody stovek milionů korun.

Spustit audio