Britský vědec chce skenovat Tutanchamonovu hrobku, za dveřmi je údajně Nefertiti

Britští archeologové jsou údajně na stopě jedné z největších historických záhad. Věří, že odhalili místo odpočinku egyptské královny Nefertiti. Mělo by to být jen několik kroků od hrobky krále Tutanchamona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Busta egyptské královny Nefertiti

Busta egyptské královny Nefertiti | Foto: licence Public Domain (eng)

Možnost, že by královna mohla být pohřbená vedle Tutanchamona, oznámil vědec Nicolas Reeves už před měsícem. Teď se mu podařilo s týmem archeologů probádat místo detailněji. Nefertiti podle něj leží za zazděnými dveřmi královy hrobky.

„Stojíme před možností, že hrobka je mnohem větší než původně Egypťané odhadovali. To jsou závěry založené na úplně nových důkazech. Předchozí generace neměli takové technické možnosti, jako máme dnes.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský archeolog Nicolas Reeves je přesvědčený, že našel hrobku slavné egyptské královny Nefertiti. O tématu mluví egyptolog Miroslav Bárta

Nicholas Reeves zkoumal detailní 3D snímky hrobky krále Tutanchamona a v kamenné stěně objevil dva obrysy, které podle něj dokazují, že tam kdysi byly dvoje dveře. Jedny by údajně mohly vést do jakési komory a druhé k hrobce královny Nefertiti.

„Pro nás je známá svou domnělou krásou, kterou nám zprostředkovává její busta. Z historického hlediska byla manželkou krále Achnatona – významného náboženského reformátora, o kterém se dodnes egyptologové dohadují, jestli byl skutečně zakladatelem prvního monoteistického náboženství, nebo ne,“ říká egyptolog Miroslav Bárta.

Údolí králů na západním břehu Nilu oproti starověkému Wésetu, dnešnímu Luxoru, kde se nechávali pohřbívat faraoni Nové říše a kde je také proslulá Tutanchámonova hrobka. | Foto: Jaroslav Beránek

Tutanchamonova hrobka je pro archeology od jejího objevení v roce 1922 záhadou. Její velikost, prostory a stavba neodpovídají tehdejší klasické hrobce pro egyptského krále.

Královna Nefertiti, Tutanchamonova nevlastní matka, je považována za jednu z nejkrásnějších a nejmocnějších žen starověkého Egypta. V roce 1912 byla objevena její známá busta, kterou vystavuje muzeum v Berlíně. Místo jejího posledního odpočinku je ale archeologům dosud neznámé.

Odborníci to vysvětlují tím, že Tutanchamon zemřel nečekaně za neznámých okolností a ve velmi mladém věku, bylo mu 19 let. Egypťané ho proto pohřbili do provizorní hrobky, která mu původně neměla být určena.

Reeves chce pomocí speciálního radaru a termovizní kamery skenovat hrobku. S tím začne už příští měsíc.

Kdyby odhalil skryté dveře, neznamená to, že se v hrobce začne okamžitě kopat. K takovým procedurám je potřeba povolení egyptské vlády.

Jestliže by se ale Reevesova teorie potvrdila, bude stát britský vědec za rozluštěním největší záhady starého Egypta.

Vladimír Kroc, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme