Syrská armáda se s íránskou a ruskou pomocí údajně chystá k velké ofenzivě

Stovky íránských vojáků zamířily do Sýrie, aby posílily armádu prezidenta Bašára Asada. Uvádí to libanonské zdroje s tím, že se syrské vojsko chystá k velké ofenzivě. Po boku Bašára Asada mezitím už druhý den působí ruské letectvo. Dnes ostřelovalo pozice povstalců, které vycvičila americká CIA. Moskva to ale popírá a tvrdí, že údery ruských letadel mířily výhradně proti Islámskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie

Sýrie | Zdroj: Reuters

„Dnes provedly ruské vzdušné síly cílené údery proti osmi objektům teroristické organizace Islámský stát na území Sýrie,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko pokračuje ve vojenské operaci v Sýrii druhý den. O bojích mluví Igor Lukeš z Bostonské univerzity a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Podle západních a povstaleckých zdrojů ale mířilo proti Islámskému státu až několik posledních náletů. Většina zasažených cílů patřila povstalcům, které Západ považuje za umírněné.

Damašek ale tuto klasifikaci odmítá: „Žádné základny Syrské svobodné armády neexistují. Kde jsou ti umírnění, o kterých mluvil Kerry? Není žádný umírněný terorismus či extremní terorismus. Všichni jsou to teroristé,“ uvedl syrský velvyslanec v Rusku Rijád Haddád.

Rusko útočí na města Homs a Hama. Podle odbornice na Blízký východ Ireny Kalhousové je tak zcela zřejmé, že primárním cílem není Islámský stát, který je mnohem víc na východě Sýrie.

„Dnes jsme také opakovaně slyšeli z úst představitelů syrské opozice, že se jedná o útoky na jejich základny a lidi. Pokud by to byly útoky na Islámský stát, tak představitelé syrské opozice by v zásadě neprotestovali,“ myslí si Kalhousová.

Ruské letouny údajně napadly tábor, ve kterém CIA cvičí vzbouřence proti Asadovi

Číst článek

Podle ní se zásahem Ruska prodlužuje životnost Asadova režimu: „Ten je jednou z hlavních překážek toho, aby se situace v Sýrii uklidnila. I samotný Islámský stát je výsledkem toho, že v Sýrii vládne režim, který je nereformovatelný a neváhá útočit proti vlastním občanům a dneska jich zabít skoro 200 tisíc.“

Rusko zvažuje rozšíření leteckých úderů proti Islámskému státu ze Sýrie i do Iráku. Radikálové ovládají velkou část na severu země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští představitelé dnes obhajovali zapojení Ruska do vzdušných útoků v Sýrii. O útocích mluví odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová

Irácký premiér Hajdar Abádí řekl francouzským médiím, že by ruský zásah přivítal. S šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o tom ale zatím nemluvil.

Rusko už dodává Iráku zbraně, například bitevní letouny a vrtulníky.

Rusové ale mají podle Ireny Kalhousové velké výdaje na Krymu a jakékoli válečné operace jsou pro ně velmi nákladné.

„Myslím si, že Rusko nemůže svoji vojenskou operaci v Sýrii příliš rozšiřovat a prodlužovat. Úplně bych nesázela na to, že by docházelo k nějaké mohutné vojenské operaci ještě v Iráku,“ dodává Kalhousová.

Zaorálek vyzval k diplomatickému řešení syrské krize bez ruských leteckých útoků

Číst článek

Ruské letecké údery v Sýrii | Foto: Michal Jindra

Vladimír Kroc, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme