Sněmovna chce, aby vláda odmítla trvalé kvóty pro přerozdělování uprchlíků

Sněmovna vyzvala vládu, aby při jednání v rámci Evropské unie odmítla trvalý povinný systém pro přerozdělování uprchlíků. Žádá také, aby se kabinet při řešení současné migrační krize zaměřil hlavně na její příčiny a zasadil se o zvýšení ochrany hranic unie. Vyplývá to z usnesení, které přijala sněmovna po více než sedmihodinové debatě o vládní uprchlické politice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

V debatě vystupovali hlavně opoziční zákonodárci.

ODS vládní uprchlickou politiku kritizuje. Podle předsedy strany Petra Fialy hrál kabinet ohledně kvót pro přerozdělení uprchlíků velkou evropskou komedii. Fiala vládu vyzval, aby trvala na odmítavém postoji k povinným kvótám a připojila se k žalobě, kterou chystá Slovensko.

„Vláda se praxi silového hlasování v otázkách národního zájmu musí bránit všemi politickými a právními prostředky, a pokud to neučiní, zradí zájmy našich občanů, a nenávratně tak poškodí již tak nízkou důvěru lidí v evropský integrační projekt,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci vyzvali vládu, aby odmítla trvalý systém pro povinné přerozdělování uprchlíků. Jednání sněmovny sledovala Jana Čermáková

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO postoj kabinetu hájil. Většina řečníků se podle něj hlavně snažila získat v diskusi politické body.

„Desetiny procenta získané podlým a nízkým zneužíváním této velice vážné situace jsou známkou nejpokleslejšího politického žánru, jaký si lze představit,“ prohlásil.

Opoziční TOP 09 na rozdíl od ODS s uprchlickou politikou vlády souhlasí. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg sice také považuje kvóty za nesmyslné, Česko ale podle něj bylo v Evropské unii přehlasováno demokraticky.

„Byli jsme demokratickým způsobem přehlasováni a jsme členy Evropské unie, tak to račme přijmout, místo abychom tady trávili čas nepřetržitým remcáním, které nám vůbec nepomůže,“ uvedl.

Před poslanci několikrát vystoupil také premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. I podle něj je vláda stále přesvědčena o tom, že povinné kvóty pro přerozdělení uprchlíků nic nevyřeší. Přesto Česko rozhodnutí unie respektuje.

„Jediným řešením je racionální a konstruktivní debata a spolupráce založená na společných evropských hodnotách. Závěry ministerské rady ohledně přerozdělení 120 tisíc osob akceptujeme a z této pozice budeme dále jako Česká republika vyjednávat,“ ujistil.

Ministři vnitra zemí Evropské unie budou znovu jednat 8. října v Lucemburku. Debatovat by měli o stálém přerozdělovacím mechanismu.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme