Kvůli suchu přijdou pěstitelé jablek o miliony. Ovoce je malé a musí do moštáren

Pěstitelé jablek přijdou na tržbách až o sto milionů korun. Extrémní sucho totiž může za letošní špatnou úrodu. Ovoce je navíc malé. Místo na pulty obchodů tak musí jít část úrody na průmyslové zpracování a do moštáren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nasbíraná jablka, ovoce (ilustrační foto)

Nasbíraná jablka, ovoce (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY 2.0

Šest a půl centimetru – teprve od této velikosti můžou jít jablka do obchodů. Kvůli velkému suchu je ale letošní ovoce malé, a tedy neprodejné.

„Pokud je extrémní sucho, tak dojde k redukci nebo k propadu plodu,“ vysvětluje pěstitel Jiří Fišer s tím, že menší jablka se následně označují jako moštová.

„Velkým problémem je samozřejmě velikost. Když se dostane pod 65 milimetrů, jablko se stává nekonzumním, tedy moštovým.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé jablek přijdou kvůli suchu o miliony. Část úrody je neprodejná. Zajímala se Zuzana Švejdová

Cena moštových jablek je přitom oproti konzumním jablkům zhruba čtvrtinová.

Právě moštárnám teď začíná hlavní sezóna. Třeba ve Hvozdci na Budějovicku denně obslouží až 25 zákazníků.

„Návštěvnost se zvedá,“ potvrzuje místní pracovník Tomáš Linhart, který kromě moštování ovoce i destiluje.

Zatímco minulý rok jablka zlevnila až o 20 procent, letos by se cena mohla zvýšit řádově o koruny. Záleží i na zahraniční konkurenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní sklizni ovoce, a především jablek mluvil Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR

Vloni české obchody zaplavily tuny jablek z Polska, a to kvůli ruskému embargu. Podle předsedy ovocnářské unie Martina Ludvíka byl proto velký tlak na cenu:

„Ceny spadly úplně pod hranici a byly nejnižší za dlouhá léta. Takže pokud dojde k nějakému zvýšení, tak to rozhodně nebude za ceny vyšší, než tady byly třeba před dvěma lety,“ míní Ludvík.

Česká produkce jablek tvoří zhruba 1,5 procenta celkové evropské produkce. Česko není v pěstování jablek soběstačné, dováží asi polovinu své spotřeby.

Podle něj budou mít co do ceny jablek poslední slovo velké ovocnářské země. V Evropě mimo jiné třeba právě Polsko. S cenou může zahýbat i nižší úroda. Podle ovocnářů se totiž letos kvůli suchu sklidí až o 14 tisíc tun jablek méně, než se předpokládalo.

„Pozitivní zpráva pro spotřebitele je, že díky sluníčku a vysokým teplotám mají jablka velmi vysoké obsahy cukru a chuťová kvalita bude vysoká. To platí i o švestkách, které v těchto dnech míří do palíren. Letošní slivovice bude určitě skvělá,“ dodává Ludvík.

Původní česká jablka vytlačují z obchodů barevnější odrůdy ze zahraničí

Číst článek

Jablka - spotřeba, cena, dovoz | Foto: Český rozhlas

ČRo, Zuzana Švejdová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme