Jsou prvenství, která držet nemusíme. Kolorektální karcinom chceme porážet

2. říjen 2015

Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku v České republice stále roste. Za posledních pět let o pět procent. Odborníci pátrají po příčinách. Mluví se o vysoké konzumaci hovězího masa i o pití piva. Rizikových faktorů je ale mnohem více. Důležitá je prevence. Odhodit stud a jít na vyšetření.

Roli hraje také dědičnost, kouření cigaret, věk nad padesát let, nedostatek vápníku a kyseliny listové ve stravě. „Čím dříve přijdete, tím větší šanci máte na vyléčení,“ říká prof. MUDr. Bohuslav Melichar, přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Kolorektální karcinom může růst v těle, aniž bychom o tom věděli, řadu let. Záleží, kde je umístěný. Základním vyšetřením je vyšetření konečníku, posléze rentgen a endoskopie. Kolonoskopie, která působí mezi lidmi naprosto zbytečně jako jakýsi „strašák“, umožňuje prohlédnout sliznici tlustého střeva a odhalit případné změny.

„Jediným účinným způsobem léčby kolorektálního karcinomu je jeho chirurgické odstranění,“ říká prof. Melichar. Rozsah výkonu záleží na velikosti a rozšíření nádoru. Dobrou zprávou jistě je, že se snižuje úmrtnost pacientů.

Zelenina a ovoce v jídelníčku, omezení živočišných tuků, dostatek vitamínů A a C, optimální tělesná hmotnost a pohyb – to je pár dobrých rad, jak tomuto vážnému onemocnění předejít.

autor: voj
Spustit audio