Obce se zařízením pro běžence nejspíš dostanou 8 korun denně za migranta

Poslanci schválili novelu azylového zákona. Obce s pobytovým zařízením pro cizince by měly mít nárok na mimořádné jednorázové dotace a také na příspěvek ve výši osm korun na den za ubytovaného azylanta. Nově se to bude týkat i Bělé pod Bezdězem, Drahonic, Vyšních Lhot a Zastávky u Brna, kde jsou detenční zařízení pro běžence. Novela má také umožnit uprchlíkům pracovat v Česku už po šesti měsících na rozdíl od současných dvanácti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci, migranti, uprchlíci

Běženci, migranti, uprchlíci | Zdroj: Reuters

Starostka Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku Dana Nováková za stranu Fungující obec by peníze navíc uvítala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna schválila novelu azylového zákona. Co se všechno změní, zjišťovala redaktorka Jana Čermáková

„Doufáme, že usnesením vlády budou Vyšní Lhoty od ledna tyto peníze dostávat. Jejich využití je velice jednoduché – zvýšení bezpečnosti, veřejné osvětlení a oprava komunikací,“ upřesnila Nováková.

Finanční podporu by uvítal i starosta Bělé pod Bezdězem Ivan Lomoz z ČSSD.

„Máme kamerový systém, kde bohužel nyní nejsme schopni zajistit 24hodinový dohled. Což by nám ta dotace umožnila. Umožnila by nám i jeho rozšíření, abychom mohli případně monitorovat pohyb cizinců, pokud by byli uvolněni ze zařízení,“ vysvětlil Lomoz, na co by obec peníze použila.

Nevládní organizace v Česku souhlasí s kvótami. Představily Migrační manifest

Číst článek

Novela zákona by měla také uprchlíkům umožnit začít v Česku pracovat už po šesti měsících na rozdíl od současných dvanácti.

„Je tam určitá doba, po kterou se žádosti zkoumají. I šest měsíců je relativně dlouhá doba. Ti lidé jsou po tu dobu na sociálních dávkách na naše náklady, takže umožnit jim práci, aby mohli tyto náklady uhradit, je podle mě rozumné,“ řekl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost za ČSSD Roman Váňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele azylového zákona mluvili předseda sněmovního výboru pro bezpečnost za ČSSD Roman Váňa a zakladatel Asociace pro právní otázky imigrace Jaroslav Větrovský

Sněmovna schválila i návrh, aby Správa uprchlických zařízení poskytovala propuštěným uprchlíkům bez vlastních peněz 400 korun. Podle poslanců by nebylo humánní cizince propustit a nechat je uprostřed republiky bez prostředků.

Zákon také jasně stanovuje, za jakých podmínek může dát Česko cizince do detence. A to pokud poruší azylové řízení, chystají se utéct ze země nebo se přes Česko snaží nelegálně dostat do jiné země.

Další novinkou bude, že pokud se azylant dopustí úmyslného trestného činu s trestní sazbou vyšší než tři roky, bude to znamenat začátek procesu jeho vyhoštění.

Nevládní organizace na pomoc migrantům ale zpřísňování pravidel kritizovaly. Žádaly dokonce zákonodárce, aby návrhy nepodpořili. „Celý zákon je koncipován tak, že pokračuje v nastaveném dlouhotrvajícím trendu, kdy dochází spíše k represi než vlídnosti. Spíš ke snaze uprchlíky od vstupu do České republiky odradit,“ poznamenal zakladatel Asociace pro právní otázky imigrace Jaroslav Větrovský.

Výhrady k návrhu dnes neměla ve sněmovně ani opozice. Novelu azylového zákona musí ještě schválit senátoři a podepsat prezident. Pokud se tak stane, měla by začít platit od ledna příštího roku.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jana Čermáková, Anna Jadrná, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme