Tupá, neostrá bolest na hrudníku, která se šíří do krku a levé ruky? Právě jste popsali příznaky infarktu myokardu!

1. říjen 2015

Jako kardiovaskulární choroby označují lékaři nemoci srdce a cév. Nejčastěji je to ischemická choroba srdeční.

Je to onemocnění cév, které vedou do srdečního svalu a které ho správně nedokrvují. „Cévní nemoci jsou pak především nemoci tepen, které zásobují dolní končetiny, aorty, která vychází se srdce a taky nemoci plicního oběhu, kam patří plicní embolie,“ říká Tomáš Kovárník z II. interní kliniky, Kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze.

Pacienty často trápí i nemoci žil, jako chronická žilní nedostatečnost nebo různé krevní sraženiny v žilním systému. „My se ale nejčastěji potkáváme s infarkty myokardu,“ dodává.

Příznaky infarktu myokardu

Ischemická choroba srdeční má totiž dvě formy, jedna je stabilní, kdy pacienti mají své chronické potíže pod kontrolou lékaře. Pak jsou tady akutní formy, které přicházejí bez varování a lidi už ohrožují na životě.

„Téměř polovina pacientů neměla před infarktem vůbec žádné zásadní obtíže. Jsou zdraví, nebo se to spíš domnívají.“ Teprve dva, tři dny před touto příhodou můžete mít drobné bolesti na hrudi. Tato bolest je ale podle lékaře zásadní, většina lidí, kteří už infarkt mají, totiž přichází právě kvůli této bolesti.

Čtěte také

Jde o tupou bolest, neostře ohraničenou, pálivého charakteru. A nejde jen o jeden bod na hrudníku, ale v rozsahu dlaně nebo dvou. Ta se pak často šíří do hrudníku, krku nebo do levé ruky. Charakteristické je, že bolest nepřestává a je i v klidu. „Ale musím říct, že asi 10 % pacientů tyto typické potíže vůbec nemá, ale infarkt ano.“


Rozhodně se nebojte zavolat záchranku, podrobně popsat, co vás trápí, tak pro vás rychle přijedou a pomohou. Navíc máme v Česku velmi dobrou síť intervenčních pracovišť, kde se dokáží o pacienta s infarktem velmi dobře postarat.

Němý infarkt

Tak lékaři označují právě infarkt bez typických příznaků. „Jde o odumření části srdečního svalu, který není i několik hodin zásobován kyslíkem.“ Často jde o nemocné cukrovkou, kteří mají poškozeno nervové vedení uvnitř srdce, které jinak bolestí signalizuje poškození svalu. V takové případě můžete mít jen dušnost a u starších pacientů pak zmatenost.

„Může se jim dokonce stát, že se se zmateností dostanou na psychiatrii, přitom mají infarkt.“ Tento němý infarkt je o to zrádnější, že ho nikdo nepozná a tak ho ani nikdo neléčí.

Volejte 155 (112) co nejdřív!

Pokud podobné příznaky máte, navíc bije vaše srdce nepravidelně, jste ohroženi na životě! Je třeba volat záchranku. „Pokud navíc srdce třeba cestou do nemocnice vypoví službu úplně a člověk je oživován, je jeho prognóza na rychlé uzdravení horší.“

A udělejte to co nejdřív! „Akutní infarkt myokardu se dá nejlépe ošetřit do 12 hodin od vzniku obtíží. Ale dobré výsledky máme do čtyř hodin.

Opravdu to je infarkt?

Bolest na hrudi má obecně ale velkou řadu příčin. Některé jsou nevýznamné, některé ale varovné. Znepokojovat se asi nemusíte, když máte ostře ohraničenou, jasnou bolest na levé straně hrudníku, na kterou můžete ukázat prstem. „Tyto projevy jsou velmi nepravděpodobně spojené s infarktem. Ale mohou být i výjimky.“

masáž srdce, první pomoc

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio