Karlovarský sprejer zvelebuje podchody ve městě. Na stěnách vznikají portréty i obrazy

2. říjen 2015

Karlovy Vary mají svého sprejera. Tomáš Popelka dostal od magistrátu povolení vyzdobit hlavně podchody ve městě. Nemusí se proto bát policejních postihů, protože Karlovy Vary legální plochy pro malíře prakticky nemají.

Poničené podchody se mění v galerii obrazů. Lidé se zastavují před zvířecím světem, vílou léčivých pramenů nebo u nově vzniklého portrétu Karla IV.

„Našel jsem si fotografie na internetu. Pro mě je hodně důležitý výběr předlohy, který se mi bude dobře dělat. V hlavě si snažím promítnout, jak budu postupovat,“ popisuje Popelka.

Plechovky, respirátor, rukavice a štafle. To jsou pomůcky, se kterými většinou Tomáše Popelku u vznikajícího obrazu potkáte. Portrét Karla IV. byla práce asi na 20 hodin a kolik barvy Tomáš vypotřeboval, ani nespočítal.

Velký strach má především ze svých kolegů, kteří by mu mohli jeho obrazy poničit. „Ale já do toho jdu s tím, že se to může stát. Jsem s tím srovnaný. A když se to stane, přijdu a udělám něco jiného. Pro mě je to v podstatě další podnět udělat zase něco nového a lepšího,“ říká Popelka.

Čtěte také

Podchod v centru města ale portrétem Karla IV. nekončí. Už teď Tomáš Popelka přemýšlí, čím vyzdobí zbytek stěny. „Mám vytipovaných pár staveb, které bych chtěl ztvárnit. Zatím nechci předbíhat. Určitě to ale budou karlovarské motivy,“ slibuje na závěr Popelka.

Spustit audio