Před 25 lety byl schválen malý restituční zákon, někteří lidé majetek dodnes nedostali

Přesně před 25 lety schválilo Federální shromáždění takzvaný malý restituční zákon. Měl napravit majetkové křivdy minulého režimu. Někteří lidé ale čekali na rodinný majetek roky, někdy ho vůbec nedostali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barokní statek Benice vlastnil František Ferdinand d' Este

Barokní statek Benice vlastnil František Ferdinand d' Este | Foto: Věra Hájková

V malé restituci se k původním majitelům vrátilo na 100 tisíc malých provozoven, vyvlastněných koncem 50. let.

Šlo o malé obchody, nájemní domy, hotely, restaurace, dílny nebo třeba pily.

Někteří lidé dostali zpátky rodinný majetek brzy, už v letech 1992 až 1993. Složité případy ale končily u soudu a táhly se roky.

V pořadu Příběhy 20. století Český rozhlas vysílal před šesti lety i příběh Jiřího Horáka. Ten dostal vrácenou rodinnou brusírnu skla v Brodcích u Jihlavy.

Protahoval se ale soud o přilehlou vodní elektrárnu, která přitom byla nezbytná proto, aby dávala pohon továrně, pokud by se v ní provoz obnovil. A to si Jiří Horák hodně přál:

„Od roku 1991 se snažím, abych vodní dílo dostal zpátky. Mám za sebou 15 let soudních tahanic. Nemůžu s tím vůbec hnout.“

Vodní dílo, malá vodní elektrárna, o kterou se Jiří Horák 15 let soudí | Foto: redakce Post Bellum

V roce 1990 vlastnil stát 98 procent veškerého majetku. Roman Češka, bývalý předseda výkonného výboru Fondu národního majetku, říká, že restituce byly jednou z možností, jak majetek vrátit původním majitelům do soukromých rukou.

„Samozřejmě že to pak zvedalo schopnost lidí, kteří najednou nějaký majetek měli. Mohli s ním disponovat, dát ho do zástavy, do banky. Mohli se účastnit privatizace a kupovat si nějaké jiné majetky. Pomohlo to rozvoji podnikání,“ myslí si Češka.

První vlna restitucí se týkala majetku za zhruba 120 miliard korun. Obce poté dostaly majetek za asi 350 miliard, další majetek za 900 miliard šel do velké privatizace. Kromě toho se vracela zemědělská půda. Majetek církví se restituuje až teď.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme