Odborníci kritizují proplácení nejlevnější vakcíny proti pneumokokům u seniorů

Vakcína proti pneumokokům, kterou seniorům nově proplácí pojišťovna, nemusí být u starších osob tak účinná. Tvrdí to Česká vakcinologická společnost, která tak reaguje na dohodu ministerstva zdravotnictví s pojišťovnami. Včera se shodly na tom, že se bude zájemcům starším 65 let proplácet jen levnější varianta očkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vakcinologická společnost tvrdí, že dohoda ministerstva a pojišťoven jde proti odborným doporučením. Levnější vakcína je totiž u starších osob méně účinná a seniory nemusí proti pneumokokovým onemocněním tak dobře ochránit.

„Důsledky by mohly být takové, že ta ochrana u seniorů by nebyla tak vysoká, jakou bychom rádi viděli a jakou bychom očekávali. Jinými slovy, my bychom tímto seniorům nabídli něco, co je pro ně horší, než podle současných poznatků máme k dispozici,“ říká vědecký sekretář vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Podle Romana Prymuly, předsedy České vakcinologické společnosti, ale nejde o to, že by jedna vakcína byla kvalitnější a druhá méně kvalitní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vakcíně proti pneumokokům mluvili šéf vakcinologické společnosti Roman Prymula a prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich

„To samozřejmě není pravda. I polysacharidová (levnější) vakcína je dostatečně kvalitní, nicméně tato vakcína je technologicky mnohem zastaralejší a působí na jiný imunitní mechanismus. To znamená, tato vakcína je velmi dobrá pro kategorii pacientů od 2 do nějakých 60, 65 let,“ říká Prymula.

„V kategorii nad 65 let věku je podstatně účinnější konjugovaná vakcína. A přestože je výrazně dražší, tak se dá říct, že stačí jedna dávka v 65 letech, která nás pokryje až do konce života,“ vysvětluje Roman Prymula s tím, že v případě polysacharidové vakcíny je po několika letech nutné přeočkování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vakcinologická společnost kritizuje dohodu o proplácení pouze levnější varianty očkování proti pneumokokům. Více od Veroniky Hlaváčové

Levnější vakcína, kterou pojišťovny seniorům nově proplácí, stojí zhruba 400 korun. Dražší a údajně účinnější očkování vyjde na 1500. Rozdíl mezi částkami si musí případný zájemce o dražší variantu doplatit.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák uznává, že dražší vakcína je modernější. Podle něj to ale neznamená, že levnější je méně kvalitní.

„My máme za to, že vakcína, která je na trhu a je schválená, je účinná, a nepředpokládáme, že by se vůbec na trhu měla objevit neúčinná látka. Takže víceméně je to opět na možnostech toho klienta,“ poznamenal Šmatlák.

Bakterie pneumokoka způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také těžké zápaly plic, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit i smrtí. Onemocnění způsobená Streptococcem pneumoniae se přenášejí vzduchem (tzv. kapénkami), nehraje zde roli sezonnost.

O účinnosti vakcíny Pneumo 23 nepochybuje ani ministerstvo zdravotnictví. Je podle něj ověřená a bezpečná. Resort zároveň uznává, že jde o ekonomicky nejméně náročnou variantu.

Zdravotní pojišťovny podle prezidenta jejich svazu Ladislava Friedricha nechtějí v nynější polemice vystupovat jako arbitr a expert na vakcíny.

„Tu odbornou stránku posuzovali odborníci, to posuzování skončilo, nabylo účinnosti. Takže já se domnívám, že ta polemika, která probíhá nyní, není úplně v pořádku a měla proběhnout mnohem dřív,“ uvedl Friedrich ve vysílání Českého rozhlasu.

„My samozřejmě pokud máme důvod se domnívat, že se jedná o srovnatelné léčivé přípravky, v tomto případě vakcíny, tak logicky musíme volit tu ekonomicky šetrnější variantu. Hovoříme o veřejném zdravotním pojištění a o nákladech, které alespoň v té počáteční fázi mohou být v řádech stovek milionů korun,“ doplnil.

Lidé starší 65 let mají nárok na bezplatné očkování proti pneumokoku od 1. září. Vakcína je má ochránit například před zápalem plic nebo zánětem mozkových blan.

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme