Na Marsu teče voda. Může tam být život, zjistila NASA

4. říjen 2015

Vědci bývají opatrní, když se mají vyjádřit k pravděpodobnosti, zda je na jiných planetách život. Ale teď to vypadá, že na Marsu život je.

Podle amerického magazínu Atlantic je to podtext pondělní zprávy Americké agentury pro letectví a vesmír, že na rudé planetě je tekoucí voda.

Nejde o kusy ledu ani o důkazy, že tam bývaly oceány, které vyschly, ale o vlhké, stékající kapičky slané vody, které jsou tam teď.

„Planeta, kde je živá voda, může být planeta, která udrží život,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci vědecký ředitel NASA John Grunsfeld.

Je to hezké, ale zároveň to připomnělo velké problémy, které přijdou, až spatříme živé organismy tam, kde jsme je nikdy neviděli.

Tomuto problému bude čelit NASA, která hledá na Marsu život závislý na vodě. Jak můžeme vědět, že stopy života, o němž si myslíme, že jste ho našli, neulpěly na podrážkách našich bot?

Čtěte také

Tato otázka vyvstane na místech, kde se bude na Marsu hledat život. Musí to být místo, kde stojí za to pátrat, a zároveň tento život neměly zahubit mikroorganismy, které tam zanesl zamořený tulák ze Země.

Takové zamoření je naštěstí nepravděpodobné, protože jsme přesvědčeni, že většina mikroorganismů by výlet ze Země na Mars nepřežila a nepřežila by ani surové prostředí na planetě.

Studie napodobující podmínky na Marsu zjistila, že bakterie Escherichia coli může na rudé planetě přežít několik dní, ale nemůže tam růst. Astrobiologové se shodují, že ochrana planety ještě neznamená štít chránící Zemi proti cizím druhům, a to platí v obou směrech.

Doktor Grunsfeld z americké Národní agentury pro letectví a vesmír řekl novinářům, že při letu na Mars se musí dávat velký pozor, abychom neposlali na Mars loď hledající marťanský život, a dověděli se, že jsme našli pozemský život, který jsme vzali s sebou. Tohle bude dost těžké.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio