V piaristické knihovně příborského muzea zalistujeme vzácnými rukopisy

2. říjen 2015

Knihy, které přežily staletí, psané krásně na ručním papíru a vázané v kůži nebo pergamenu, střeží v Piaristické knihovně v Příboře Muzeum Novojičínska. Teologie, historie, ale i atlasy, zpěvníky, kroniky a lidové čtení. To vše se z dob působení piaristů v Příboře dochovalo do dnešních dnů.

Řeholní řád se tady v minulosti věnoval dobročinnosti a vzdělávání. Dnes o sbírku téměř pěti tisíc vzácných rukopisů a tisků pečuje Muzeum Novojičínska. V prostorách Piaristického kláštera, kde se knihovna a pobočka muzea v Příboře nachází, si malé knižní poklady prohlédneme s historikem Václavem Michaličkou.

„Mám tady jednu opravdu vzácnou knihu. Je to středověký rukopis z roku 1430 z doby před vynálezem knihtisku. Je psaná latinsky, je to náboženské pojednání,“ ukazuje na jeden z pokladů historik Michalička.

Čtěte také

Písmo v knize vypadá, jako by bylo psané včera. „Tehdy se psalo inkoustem, který se připravoval ze sazí, z takzvaného koptu. Velice trvanlivý inkoust byl, do kterého se přidávaly duběnky, což jsou vlastně ty kuličky na dubu. A samozřejmě velmi kvalitní je i papír, ruční a trvanlivý,“ dodává historik.

Vzácnými rukopisy z příborské Piaristické knihovny si zalistujeme v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: čan
Spustit audio