Velkou pardubickou pojede jediný zahraniční kůň. Největší soupeř, varuje Váňa

Stejně jako v loňském roce přilákala Velká pardubická jen jednoho účastníka ze západní Evropy. Na konci příštího týdne se přitom ve slavném dostihu pojede o pět milionů korun, což je srovnatelná dotace se závody v nejvyspělejších překážkových zemích - Anglii, Irsku a Francii. Na rozdíl od minulých ročníků ale z ciziny dorazí velmi kvalitní kůň, který by mohl konkurovat těm nejlepším.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

121. Velká pardubická

121. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

„Pozor na Francouze. Ve švýcarském Manfeldu byl schopný vyhrát cross-country, kterou nikdy neviděl, tak je to asi hodně přizpůsobivý kůň. Od tohoto trenéra jsem viděl běhat koně na velmi slušné úrovni, vidím v něm největšího soupeře,“ upozorňuje na Pasquiny Rouge Josef Váňa.

Dvojnásobný mistr světa kajakář Josef Dostál vytáhl při slavnostním losování francouzskému valachovi Pasquini Rouge nejvyšší číslo 22. To na téměř 7kilometrové trati nemá prakticky žádný význam a sedmiletý kůň vedený jeho tradičním žokejem Jordanem Duchenem bude chtít napravit pověst zahraničních účastníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každé jméno ve startovní listině Velké pardubické zná reportér ČRo Jakub Marek

Francouzský kůň už letos na prémiích vydělal v přepočtu přes milion korun a kromě zmiňovaného vítězství ve Švýcarsku skončil v prosinci čtvrtý v těžkém krosu v britském Cheltenhamu, kde byl v jeho sedle vítěz posledních tří ročníků Velké pardubické Jan Faltejsek.

Na východě Čech ale celý francouzský realizační tým čeká úplně něco jiného. „U nás se Velká pardubická běhá na konci sezony, ve Francii a v Anglii teprve začíná. Je to velmi specifický dostih i tím, jak jsou těžké překážky,“ popisuje ředitel pardubického závodiště Michal Skalický faktory, které odrazují elitní majitele elitních překážkových koní od říjnové cesty na Velkou pardubickou.

Kromě 31 různorodých překážek čeká na koně a žokeje také specifický kurz, ve kterém se, jako jediném na světě, střídají travnaté úseky s oranicí.

 

Tisková konference Jockey clubu a losování startovních čísel Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Posted by Velká pardubická České pojišťovny on 2. říjen 2015

„Výhoda koní, kteří u nás začnou běhat od proutěných překážek až po Velkou pardubickou, je nesporná. Ani v minulosti tu nevyhrálo moc zahraničních koní. Buď byli českého chovu nebo v dlouhodobém tréninku v Čechách,“ vysvětluje pořadatel.

Posledním koněm, který se v nejtěžším dostihu kontinentální Evropy dokázal dostat mezi eltiní trio, byl v roce 1999 skvělý ostrovní krosař Risk of Thunder - ten byl druhý za Peruánem. Když budeme hledat posledního vítěze, musíme jít až do roku 1995, kdy vyhrál britský It's a Snip.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme