Před pěti lety zaplavilo Kolontár toxické bahno. Dnes zažívá obec babyboom

Před pěti lety se na západě Maďarska protrhla hráz odpadní nádrže hliníkárny a Kolontár byla jednou z obcí, kterou tato nejhorší ekologická katastrofa v maďarských dějinách zasáhla. Vesnici tehdy zaplavilo jedovaté červené bahno valící se z přehrady. Ačkoliv první obrázky vypadaly hrozivě a odklízení následků neštěstí trvalo dlouho, do Kolontáru se zase vrátil život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tato nejnižší část obce Kolontár neměla prakticky žádnou šanci ubránit se před vlnou kontaminovaného bahna.

Tato nejnižší část obce Kolontár neměla prakticky žádnou šanci ubránit se před vlnou kontaminovaného bahna. | Foto: Tomáš Adamec

Bylo to přesně 4. října roku 2010, 25 minut po poledni. Z odpadní nádrže začalo poškozenou hrází postupně unikat až milion kubíků kalu. Konečná bilance katastrofy tenkrát zněla: 10 mrtvých, 200 zraněných, víc než 300 domů určených k demolici a desítky tisíc čtverečních metrů zamořené půdy.

Obyvatelé Kolontáru i městečka Devecser, které vlna toxického kalu zasáhla jako druhé v pořadí, tehdy novináře prováděli svými zničenými domy.

Narozdíl od obyčejné povodně všechno pokrývala červená hmota. Dnes vypadají postižené obce na první pohled normálně, přibyly i desítky nových domů.

Tváří obnovy Kolontáru se stal starosta Károly Tilli. Své první rozhovory zahraničním médiím dával v obligátních holínkách přímo na zničených ulicích.

Následky ekologické katastrofy v obci Kolontár (Maďarsko). | Foto: Tomáš Adamec

Dnes vypočítává, co se za posledních pět let ve vesnici povedlo - na zahradách už zase roste zelenina, vyměnila se část zemědělské půdy a vznikl ochranný systém před záplavami.

Zatímco sousední Devecser opustilo po neštěstí asi 8 procent obyvatel, v Kolontáru se žádný exodus obyvatel ze strachu před nedalekou nádrží s jedy nekonal.

Vesnice za poslední dva roky zažila dokonce nebývalý babyboom a podle starosty jsou všechny děti, i přes ekologickou zátěž v okolí, zdravé.

Naopak příliš pomalu podle něj postupuje proces s provozovatelem hliníkárny, které protržená nádrž patřila. Soud totiž nedávno změnil obžalobu. Neštěstí prý nezavinilo lidské selhání a katastrofa se nedala předvídat.

Náhrada škody pro 130 lidí, kteří se jí u soudu domáhají, tak zůstává v nedohlednu.

Únik kalu z maďarské hliníkárny | Foto: ČTK

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme