Mléko nebo chleba na Slovensku zlevní, poslanci snížili DPH na vybrané potraviny

Některé základní potraviny budou na Slovensku levnější. Sníží se totiž u nich sazba daně z přidané hodnoty ze současných 20 na 10 procent. Rozhodli o tom poslanci Národní rady SR, kteří vášnivě debatovali o tom, které potraviny mají být levnější, a které už ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Od nového roku zlevní na Slovensku chleba, čerstvé a chlazené maso, sladkovodní ryby, máslo a mléko. Opozice během diskuse nad seznamem zvýhodněných potravin navrhovala, aby se cena snížila také u zeleniny, vajíček, pečiva nebo jogurtů. To ale neprošlo.

„Je nepoctivé vytvořit seznam základních potravin nebo nějakých potravin, zařadit tam okouna nilského a nedat tam brambory; Na seznamu chybějí potraviny, které jsou typické pro slovenskou kuchyni, brambory, cibule, zelí, rajčata,“ hodnotili seznam zvýhodněných potravin opoziční poslanci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku zlevní některé základní potraviny. Poslanci odhlasovali snížení DPH u vybraných potravin. O detaily se zajímal zpravodaj Petr Vavrouška

Debata ve slovenském parlamentu se tak změnila v hitparádu oblíbených potravin jednotlivých poslanců. Někdo chtěl levnější inovecký salám, jiný zelí a další třeba acidofilní mléko.

Šéf Národní rady ale vysvětlil, že osobní chutě politiků musí jít stranou. „Je to příliš vážný zákon na to, abychom ho mohli nějakým způsobem pozměňovat, měnit na koleně na základě pocitů.“

Odborníci se ale obávají, aby nového zákona nezneužívali spekulanti. Sníženou sazbu DPH bude mít totiž od ledna jen čerstvé a chlazené maso. Mraženého se to už netýká. A na to si státní veterinární a potravinová správa pečlivě dohlédne.

„Může dojít i k ohrožení zdraví spotřebitele. A to kvůli tomu, že někdo může prodávat rozmražené maso jako čerstvé. To si pohlídáme,“ uvedla zástupkyně státní veterinární a potravinové správy. „Kontroly budou probíhat při přepravě masa a také v obchodech, abychom zcela vyloučili možnost nějakého podvodného překlasifikování mraženého masa na čerstvé,“ dodal její kolega.

Poslanci návrh odůvodnili tím, že snížením DPH a následným poklesem cen těchto potravin se stanou dostupnější pro lidi. Kromě toho chtějí takto podpořit potravinářskou produkci a chov zvířat na Slovensku.

Populistické gesto

Opozice a také řada komentátorů ale hodnotí snížení DPH na potraviny jako další populistické gesto vlády Roberta Fica před březnovými parlamentními volbami.

Fico navíc požaduje, aby od ledna obchodníci uváděli u vybraných potravin dvojí ceny. Aby si voliči všimli, že jim vláda zlevnila chleba nebo mléko.

„To je cesta, která nejjednodušším způsobem lidem dokáže, že cena šla dolů a že je v ní zohledněné snížení sazby DPH z 20 na 10 procent,“ řekl Fico.

Levnější potraviny jsou dalším vstřícným krokem Ficovy vlády vůči voličům. Už zvýšil mateřskou a zavedl státní příspěvek na školní lyžařské kurzy. Od loňska pak všichni žáci, studenti a senioři jezdí ve vlacích zadarmo.

Rozpočtový dopad snížení sazby DPH na vybrané potraviny se bude v následujících letech pohybovat na úrovni 80 milionů eur ročně.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme