Ruská vojenská akce v Sýrii je podle Camerona velkou chybou

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina podniknout v Sýrii vojenské kroky na podporu tamního prezidenta Bašára Asada je velkou chybou, řekl v rozhovoru pro BBC britský premiér David Cameron.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Civilisté poblíž města Al-Ghadfa jedou kolem kráteru, na svědomí ho údajně má nálet ruských letounů

Civilisté poblíž města Al-Ghadfa jedou kolem kráteru, na svědomí ho údajně má nálet ruských letounů | Zdroj: Reuters

"Většina ruských leteckých úderů, jak jsme mohli zatím vidět, byla na syrských územích, která nekontroluje Islámský stát (IS), ale jiní oponenti režimu. Takže se děje to, že podporují řezníka Asada, což je hrozná chyba pro ně i svět. Ještě víc to destabilizuje celý region, " prohlásil Cameron.

Šéf britské diplomacie Philip Hammond si myslí, že není možné, aby Moskva zároveň bojovala proti IS a současně podporovala Asada. "To, že ho Rusko podporuje, nažene syrskou opozici do náruče IS, a posílí tak zlo, o němž (ruský prezident Vladimir Putin) tvrdí, že chce zničit."

Nálety v Sýrii, jež jsou podle Kremlu namířené proti bojovníkům z radikálního hnutí Islámský stát i proti dalším teroristickým skupinám, zahájilo Rusko oficiálně ve středu.

Ruské letectvo od středy podniklo už desítky náletů, jen za posledních 24 hodin jich bylo dvacet. Podle ministerstva obrany deset z nich cílilo přímo na ozbrojence z IS. Nálety prý narušily velitelské struktury IS a jeho zásobování.

V Sýrii čtyři a půl roku zuří občanská válka, v níž proti sobě bojují Asadova armáda, opoziční jednotky a také radikální islámské organizace, zejména IS. Konflikt si vyžádal více než čtvrt milionu obětí. Miliony lidí zemi opustily a značná část jich zamířila do Evropy, která tak čelí nebývalému náporu migrantů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme