Ministr Pelikán chce zlepšit podmínky v zařízeních pro uprchlíky

Podmínky v detenčních zařízeních pro běžence je potřeba podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) podstatně zlepšit. Někde jsou prý horší než ve věznicích. Ministr to uvedl v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

„Ti lidé tam nejsou za trest. Jediné, co spáchali, je přestupek, který může být podle našich zákonů ohodnocen až pokutou 5000 korun. To je stejné, jako když špatně zaparkujete, " upozornil ministr spravedlnosti.

„Oni třeba nevědí, na jak dlouho tam jsou. Protože oni tam sice jsou na těch třeba 30 – 45 dnů, ale ono jim to může být prodlouženo. Takže oni čekají, těší se, až to skončí, a pak jim jenom přijde další papír o tom, že tam budou dalších 30 dní. To je psychicky strašné,“ řekl Robert Pelikán.

Ministr spravedlnosti taky očekává žaloby kvůli zadržování migrantů. Český soudní systém si s tím ale podle něj poradí.

„Může se stát, že ty stovky běženců skončí u soudu, i když to nepovažuji za zcela pravděpodobné. Ale chci říct, že pro ten systém tohle není problém. To jsou kvanta, která dokážeme zvládat. Navíc jsou to typové případy, čili tam se nepochybně vyřeší jeden pilotní případ a podle něj potom všechny ostatní,“ zdůraznil.

Česká televize uvedla, že podle údajů cizinecké policie už žalobu podalo 123 běženců z více než 2400 lidí, kteří od ledna do srpna skončili v českých detenčních zařízeních. Soudy dosud vyhověly 36 návrhům.

Česko dodržuje zákony, reagoval Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na Pelikánovy výroky varoval před bagatelizováním problémů s migranty. Česká republika podle něj dodržuje zákony, mnozí běženci ale nespolupracují s úřady a odmítají sdělit svou totožnost.

„Z toho důvodu jsou po dobu poměrně dlouhou drženi v detenci; my nevíme, jestli ti lidé nejsou nebezpečí pro společnost. No a jestli jim pan kolega Pelikán takto napovídá, tak je asi nabíledni, že nějaké žaloby na stát, který oba dva reprezentujeme, prostě přijdou,“ řekl Chovanec Českému rozhlasu.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

David Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme