Výlovy rybníků se letos opozdí, můžou za to letní sucha

4. říjen 2015

Správci západočeských rybníků mění plány, kvůli rekordně horkému létu odsouvají výlovy. Vody je málo a ryby jsou menší než obvykle.

Sucho a teplo rybářům letos nadělalo spoustu vrásek. Zatímco v létě leckde uvažovali o předčasných výlovech, aby ryby zachránili, teď je to přesně naopak. Ryby přežily, ale pořádat výlovy správci rybníků v nejbližších týdnech nechtějí. Vody je totiž málo a je příliš cenná. Výlovem by o ni přišli, a tak čekají na vydatnější deště. Počasí ale neprospělo ani samotným rybám. Vody bylo jednak málo a navíc byla teplá, měla málo kyslíku a nedalo se proto ani pořádně krmit. Kdyby se totiž přikrmovalo jako jindy, docházelo by ke kyslíkovým deficitům a ryba by příkrm nestrávila. Přirozená potrava přitom rybám stačí jen na normální růst, a ryby tak letos budou menší, než jsme zvyklí.

Přesný termín výlovu zatím znají jen v mariánskolázeňském rybářství: rybník Regent u Chodové Plané vypustí 22. října. Ostatní rybářské spolky jsou ale s plánováním opatrnější. Například výlov Drahotínského rybníka mezi Zručí a Druztovou na Plzeňsku už posouvali dvakrát. Nakonec bude až na konci listopadu. Senecký rybník u Plzně se letos nebude vypouštět vůbec. Správa městských rybníků totiž netuší, jaká bude zima, kolik bude sněhu a jestli by se rybník do jara vůbec naplnil. A plán výlovů teprve v těchto dnech dává dohromady i největší chovatel ryb v Plzeňském kraji, společnost Klatovské rybářství. Doufají, že během října, listopadu a prosince vyloví většinu rybníků v regionu.

Výlov rybníka bývá obvykle atraktivní podívanou pro veřejnost. Při některých si mohou zájemci také rovnou čerstvou rybu koupit. Košinář na Plzeňsku se vylovil z nutnosti už 1. října, byl to ale spíše sanitární výlov. V Košináři je málo vody, a rybáři tak chtěli ryby zachránit pro další chov nebo vánoční prodej. Naopak během výlovu Drahotínského rybníka si zájemci mohou koupit kapra přímo u břehu. Přes všechny potíže ale správci rybníků nepředpokládají, že by byl celkový letošní úlovek nízký, tedy že by bylo méně ryb. Výrazně by se neměla měnit ani cena kaprů o Vánocích. Na kolik přesně stědrovečerní pochoutka vyjde, se zatím ještě neví. Pokud se ale bude zdražovat, tak jen řádově v jednotkách korun.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio