EU nabídne Turecku miliardy na omezení proudu uprchlíků do Evropy

Evropská unie se chce dohodnout s Tureckem na omezení proudu uprchlíků do Evropy. V Bruselu o tom dnes bude jednat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V Turecku jsou skoro dva miliony běženců ze Sýrie. Stále víc z nich se v poslední době vydává na cestu do Evropy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan otevřeně podporuje vládní AKP, které léta předsedal

Turecký prezident Erdogan otevřeně podporuje vládní AKP, které léta předsedal | Zdroj: Reuters

Země Evropské unie Turecku nabídnou miliardovou pomoc, aby se o syrské uprchlíky dokázalo lépe postarat a ti tak nemuseli odcházet dál do Evropy. Řekl to předseda summitů evropských lídrů Donald Tusk.

Evropa by například chtěla, aby se žádosti o azyl posuzovaly ještě na tureckém území. Ankara ale požaduje vznik bezpečné zóny v severní Sýrii, kam by se uprchlíci mohli přesunout. K tomu by ale byla nutná rozsáhlá vojenská operace.

„Problém uprchlíků nemůžete řešit zavřením dveří nebo vybudováním plotů a zdí, jediným řešením je zastavit boje v jejich vlasti a pomoci ustanovit novou vládu. Pokud se to podaří, nebudou mít tito lidé důvod utíkat přes naše hranice do Evropy,“ říká turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme