Cenzura, mocenský zásah, svévole. Slovenští umělci kritizují hejtmana Kotlebu

Divadelníci se bouří proti hejtmanovi Banskobystrického kraje Marianu Kotlebovi. Ten odmítl schválit už přidělené dotace na projekt, který varuje mladé lidi před extremismem a xenofobií. Podpis Kotleby, který je známý svým radikálním postojem k Romům nebo obdivem ke slovenskému klerofašistickému státu, měl být jen formalitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba | Foto: www.kysuce.sk

Marian Kotleba ale dotaci už přidělenou a schválenou ministerstvem zahraničí odmítl podepsat. Politik tak rozhodl, co bude, či nebude divadlo divákům nabízet. Šéf Kotlebova úřadu Milan Uhrík řekl, že na to má právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč slovenští umělci protestují proti hejtmanovi Mariánu Kotlebovi, zjišťoval zpravodaj Petr Vavrouška

„Samozřejmě že má právo to hodnotit. Je hejtmanem, je to jeho kompetence a má také zodpovědnost před občany. Právě proto si ho zvolili. A jestli je, nebo není takový projekt všeobecně prospěšný? Víte velmi dobře, jak ty komise fungují. Tam sedí samí bývalí estebáci."

Program měl být určený studentům středních škol a doplněný o přednášky o xenofobii a rasismu za účasti mezinárodní organizace Amnesty International. To se Kotlebovi nelíbilo.

„Obecně odmítáme, aby po našich školách chodily zahraniční nevládní organizace a učily naše děti, kdo je extremista, a kdo ne."

Bílá stuha proti cenzuře

Umělci banskobystrického loutkového divadla Na rozcestí se ale vzepřeli a v projektu chtějí pokračovat. Vyhlásili veřejnou sbírku a zahájili nenásilný protest Bílá stuha. Jak říká ředitelka divadla Iveta Škripková, jejím nošením mohou lidé protestovat proti chování Mariana Kotleby.

„Pro mě osobně je velmi důležité, že došlo k mocenskému zásahu. Je to nerespektování práva na svobodu vyjadřování, je to cenzura. To je pro nás v divadle nejdůležitější a právě o tom je ta bílá stuha."

Vedení divadla pravidelně herce informuje, jak se dál kauza vyvíjí. Umělecký šéf souboru Marián Pecko nečekal, že znovu zažije politickou cenzuru.

„A že někdo absolutně nedemokratickým, nekompetentním způsobem vstoupí do tvorby a do dialogu s divákem. Tak s tím jsem absolutně nepočítal."

Marian Kotleba, pravicový radikál a lídr neparlamentní Lidové strany Naše Slovensko, před dvěma lety nečekaně uspěl v přímé volbě předsedy Banskobystrického kraje. Pro řadu lidí to byl šok. Například pro aktivistku a režisérku Vieru Dubačovou.

„Já to vnímám velmi špatně a nejenom situaci, která teď vznikla. My jsme aktivisti, kteří v momentě nástupu hejtmana Kotleby do úřadu upozorňovali na takové nebezpečí. Jakmile se zlegitimizuje něco jako neofašismus, tak to je to nejhorší. To, co se děje, je velmi nebezpečné."

Problémy má i Studio tance

Není to první případ, kdy Kotlebův úřad odmítl pouze podepsat souhlas s čerpáním dotace. Divadlo Studio tance získalo v létě peníze od ministerstva kultury na pořádání mezinárodního festivalu. Hejtman to zatrhl.

Resort kultury proto teď zvažuje, že hejtmana příště obejde a peníze kulturním organizacím v jeho kraji pošle přímo. To povzbudilo i ředitelku divadla Studio tance Zuzanu Hájkovou.

„Ve mně osobně i v kolegyni to vyvolalo chuť do další práce. Víme, co můžeme dělat a co můžeme grantové komisi předložit, aniž by to někdo cenzuroval."

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme