Na dračku jdou hlavně boty, říká Linda. Uprchlíkům veze dvě auta s oblečením

Měla rozporuplné informace, a tak se rozhodla udělat si na migrační krizi jednoznačný názor. Sedla do auta a rozjela se směrem do míst, o kterých většina z nás slyší jen zprostředkovaně. Linda Vedralová z Prahy se dnes v noci už podruhé vydala na chorvatsko-srbskou hranici s autem plným teplého oblečení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomoci uprchlíkům v oblasti Tovarniku se rozhodla také Linda Vedralová (vpravo)

Pomoci uprchlíkům v oblasti Tovarniku se rozhodla také Linda Vedralová (vpravo) | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Jsme v místnosti, která normálně slouží k individuálním tréninkům, teď už je téměř plná oblečení. „Nosí to sem lidi, které mám na facebooku v přátelích, naše kurzistky,“ popisuje Linda Vedralová, spolumajitelka tanečního studia v centru Prahy.

Drobná brunetka patří k lidem, kteří mají na věc vlastní názor. Informace z médií jí přišly natolik rozporuplné, že jí nezbylo než vydat se na místo osobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Lindou Vedralovou mluvila před její další cestou mezi uprchlíky Eva Rajlichová

„Měla jsem strach, říkala jsem si, že nevím, co mě tam čeká. Teď ty informace o tom, že muslimové jsou takový a onaký, že vraždí a znásilňují, ale velice rychle jsem se přesvědčila o opaku.“

V oblasti chorvatského Tovarniku, kam Linda už podruhé během 14 dnů míří, funguje česká dobrovolnická skupina. Uprchlíkům se Češi snaží zajistit trochu teplého jídla, podpořit je a dát jim teplé oblečení.

„Obrovská poptávka byla po botách, byli tam lidé v sandálech nebo žabkách. Já jsem v noci měla dvoje kalhoty, péřovou bundu, kabát, a přesto mi byla zima. Neumím si představit, jak musí být lidem, co tam jsou bosí a v tričku.“

Řadu lidí šokovaly fotografie, kde uprchlíci spí na hřbitovech nebo dělají nepořádek. I to je podle zkušeností Lindy Vedralové ve skutečnosti trochu jinak.

„Všichni byli velice pokorní a hrozně vděční za jakoukoli pozornost, jakoukoli pomoc.“

Lindina osobní zkušenost vzbudila mezi lidmi na největší sociální síti zájem. Tentokrát tak odjížděla na chorvatsko-srbskou hranici se dvěma auty plnými potřebných věcí a sedmi lidmi ochotnými pomáhat.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme