Anglie zpoplatňuje igelitové tašky. Zákazníci zaplatí minimálně 5 pencí

Zákazníci ode dneška nedostanou ve většině anglických obchodů igelitovou tašku zdarma. Vláda pro ně zavedla minimální cenu 5 pencí, tedy přibližně dvě koruny. Anglie se tak vydala cestou zbytku Spojeného království, kde toto pravidlo už delší dobu platí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky

Igelitové tašky | Foto: Free Digital Photos

Za igelitovou tašku na jedno použití zaplatí zákazníci 5 pencí ve všech obchodech a řetězcích, které mají více než 250 zaměstnanců.

Výjimkou jsou například obchody na letištích nebo nádražích. Zpoplatnění se netýká tašek ve zverimexech, když si lidé přijdou koupit nové rybičky, ani igelitek, do kterých vám dá řezník čerstvé maso. Poplatek se nevztahuje samozřejmě ani na papírové tašky.

Loni se v anglických obchodech rozdalo zdarma 7,64 miliardy igelitek, což byl meziroční nárůst o 200 milionů.

Vláda doufá, že v supermarketech klesne spotřeba tašek až o 80 procent. To by podle odhadů mělo v příští dekádě přinést úsporu 60 milionů liber za úklidové práce. Na dobročinné účely by se pak mohlo na poplatcích vybrat 730 milionů liber.

Ve zbytku Velké Británie už zpoplatnění platí delší dobu. Například ve Walesu tak od roku 2011 klesla spotřeba igelitek o 71 procent, v Severním Irsku to bylo ještě o 10 procent více.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme