Proti uprchlíkům demonstrovaly o víkendu v Sasku tisíce lidí

Proti azylové politice německé vlády a proti uprchlíkům protestovaly o víkendu v Sasku na několika místech tisíce lidí. Demonstrovaly proti novým plánovaným uprchlickým ubytovnám a žádaly zpřísnění azylových zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti uprchlíkům v saské obci Sebnitz

Demonstrace proti uprchlíkům v saské obci Sebnitz | Zdroj: ČTK

Ve městě Chemnitz protestovala tisícovka lidí proti uprchlické ubytovně.

Někdejší východoněmecký pionýrský areál má podle plánů přijmout na 500 běženců.

Ve Zhořelci se sešlo na tisíc lidí k demonstraci proti uprchlíkům s heslem „Zhořelec se brání".

V saské obci Sebnitz u české hranice zorganizovalo protiislámské hnutí Pegida demonstraci, na kterou dorazilo dva a půl tisíce lidí. Účastníci žádali uzavření hranic.

Na protestní akci Pegidy v příhraniční obci Sebnitz se objevily i české vlajky | Foto: ČTK

Německé úřady neustále korigují své prognózy, kolik uprchlíků přijde letos do Německa. Původně to bylo 450 tisíc, pak 800 tisíc a teď podle informací německého deníku Bild půldruhého milionu. Deník se odvolává na blíže neupřesněný vládní zdroj.

Koaliční politici začínají v posledních dnech více mluvit o tom, že Německo nemůže uprchlíky přijímat do nekonečna, že kapacity jsou omezené. Přitom nadále platí, že právo na ochranu a na azyl dané ústavou nezná žádné limity.

Obce a města si dlouhodobě stěžují, že nemají dostatek míst pro uprchlíky. V ubytovnách jich je více, než jaké jsou kapacity. V přeplněných ubytovnách dochází mezi nimi k incidentům.

Německo krizi zvládá, ale debata v zemi se postupně mění. Euforie z léta pohasíná. Je to vidět i na tom, že popularita kancléřky Merkelové klesá. Země je na hranici svých možností a podle toho se také bude odvíjet postoj země k uprchlíkům.

Německo bude dál přijímat uprchlíky, kteří mají právo na azyl. To je dáno ústavou a na tom se nic nezmění. Stejně tak bude nadále poskytovat ochranu lidem z válečných oblastí, protože se Německo řídí ženevskými konvencemi.

Bude se ale snažit, aby bylo uprchlíků méně. Země asi půjde cestou restriktivních opatření, což je vidět na tom, že vláda chce přijmout přísnější azylový zákon, podle kterého bude snadnější a rychlejší vykazovat neúspěšné žadatele.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme