Začíná Týden knihoven, cílem je přilákat čtenáře na nové služby

Vyhlášení knihovny roku, Velké říjnové společné čtení nebo Maraton čtení jsou součástí 19. ročníku Týdne knihoven. Ten začíná dnes, potrvá do neděle a zapojí se do něj na 700 knihoven po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední knihovna - točité schodiště

Ústřední knihovna - točité schodiště | Foto: Petr Macháček

„My bychom byli rádi, kdyby knihovny vystoupily ze svých zdí a šly do veřejného prostoru. Knihovny dnes budují Knihobudky, máme projekt Kniha do vlaku – takové sousedské knihovničky na nádražích Českých drah. Snažíme se, aby se lidé setkali s knihovníky i ve veřejném prostoru,“ říká Roman Giebisch z Knihovnického institutu Národní knihovny.

Podle něj počet registrovaných čtenářů v knihovnách spíše stagnuje, stoupá ale počet návštěvníků. „Knihovny nejsou jen pouhou půjčovnou knížek, ale stávají se komunitními a vzdělávacími centry.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Týden knihoven chce propagovat knihovny a hledat jim nové čtenáře. Více s Romanem Giebischem z Knihovnického institutu Národní knihovny

Součástí akce je opět Velké říjnové společné čtení. V knihovnách se při něm bude letos připomínat výročí Karla Čapka, Boženy Němcové, Jana Husa, Jiřího Muchy, Rainera Marii Rilkeho, Arthura Millera a Rudyarda Kiplinga.

Při Maratonu čtení se představí autoři, kteří jsou nominovaní na ceny Magnesia Litera. Lidé se tak budou moci setkat například s Jiřím Hájíčkem, Markétou Baňkovou, Ivou Procházkovou, Kateřinou Tučkovou a Jiřím Padevětem.

Stejně jako v předchozích letech bude vyhlášena Knihovna roku. Cenu udělí 8. října v Klementinu ministr kultury, a to za dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví v obcích nebo za mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

„Knihovna roku získá i finanční odměnu od ministerstva kultury,“ dodává Roman Giebisch.

Týden knihoven pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Jeho prostřednictvím chce zejména propagovat veřejné knihovny, hledat jim nové čtenáře a současným čtenářům představovat všechny funkce, které knihovna 21. století má.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme