Řád německých rytířů žaluje Česko. Chce vrátit kapli v Karlově Studánce

Řád německý rytířů žaluje český stát kvůli církevním restitucím. Po ministerstvu kultury chce vrátit kapli v Karlově Studánce na Bruntálsku. Resort ji odmítl vydat loni v květnu, protože řád prý o kapli přišel na základě Benešových dekretů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Podle dostupných údajů byl majetek německého řádu zkonfiskován podle dekretů prezidenta Beneše, což znamená překážku bránící jeho vydání podle ustanovení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Mluvčí řádu Mikoláš Černý ale argumentaci resortu odmítá:

„Ministerstvo kultury to zamítlo, což je zvláštní i z toho důvodu, že o navrácení toho kostela se vedla diskuse už v roce 2010. To znamená ještě před přijetím zákona o církevním vyrovnání, a to z toho důvodu, že kostel spravuje ministerstvo kultury a je to jediný kostel v České republice, který ministerstvo spravuje.“

Řád německých rytířů usiluje i o další pozemky, včetně hradu Bouzov. Další žaloby můžou podle Černého následovat v příštích týdnech.

„Ať už jsou to nemocnice, nebo kláštery sester, klášter bratří v Opavě. Další nemovitosti, jako je hrad Bouzov, zámek Bruntál, hrad Sovinec. Kromě toho lesy, pole a celá Karlova Studánka,“ vyjmenoval vikář velmistra řádu Metoděj Hofman.

David Černý, Tomáš Bystrý, Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme