V Česku se letos prodalo o 20 procent více aut než loni, třetina jsou škodovky

Od začátku roku se v Česku prodalo přes 171 tisíc nových aut. To je o 21 procent více než loni a v historii dokonce úplný rekord. Třetinový podíl má Škoda, následovaná značkami Volkswagen a Hyundai.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Škoda Superb kombi 2

Nová Škoda Superb kombi 2 | Foto: Jan Říha

Celý koncern Volkswagen letos v Česku prodal téměř 82 tisíc vozů, patří mu tedy skoro polovina trhu.

V souvislosti s aktuálním skandálem s naftovými motory koncernu je zajímavé, že ze všech nově prodaných aut jezdí 42 procent z nich právě na naftu.

Podle Pavla Tunkla ze Svazu dovozců automobilů však aféra prodeje příliš neovlivní. „Je to samozřejmě určité zpochybnění, ale chyba se stala od roku 2009 do roku 2013. Dnešní auta jsou úplně o něčem jiném. To je nabourání důvěry obecně, ale pokud by došlo k nějakému nepatrnému výkyvu, tak myslím, že v ČR se úplně neprojeví,“ věří Tunkl.

Mnozí oslovení řidiči to ale vidí jinak a nákup auta, které ve skutečnosti vypouští mnohem více škodlivin než výrobce přiznává, by si rozmýšleli. Jestli se emisní aféra na prodejích podepíše bude jasné nejdříve koncem roku.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme