Tendry se budou zadávat podle nových pravidel. Zákon o veřejných zakázkách schválila vláda

Zadavatele tendrů v České republice a uchazeče o zakázku zřejmě čekají nová pravidla. Zákon o veřejných zakázkách schválila vláda. Ministerstvo pro místní rozvoj chce například u některých typů soutěží zakázat výběr vítěze jen podle nejnižší ceny. Navrhuje zavést víc povinných hodnoticích kritérií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Novinek je v zákoně spousta. Zadavatel bude třeba smět vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil. Veřejné instituce budou zase moci zadávat zakázky na právní služby při soudních sporech bez výběrového řízení.

Ministři se také domluvili na limitu na takzvané vícepráce. Tedy práce, které původně nebyly v projektu, ale musí se udělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O normě o zadávání veřejných zakázek, kterou dnes schválil kabinet, mluvili Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka Hospodářské komory, a Jan Blecha, náměstek pro řízení sekce veřejného investování MMR

„Zabývali jsme se především limity na vícepráce 50 nebo 30 procent. Nakonec vláda rozhodla, že se bude jednat o 30 procent, což samozřejmě ministerstvo pro místní rozvoj podporuje, protože nechceme tyto limity zvyšovat. Nicméně umožňují to evropské směrnice. V tuto chvíli podle nového zákona to bude tak, že každý vítězný uchazeč bude muset rozkrýt svou vlastnickou strukturu. Pokud tak neučiní, bude vyloučen,“ vysvětlila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO.

Vláda tento zákon označuje za jeden z nejdůležitějších za své funkční období. Zákon musí platit od dubna příštího roku. Ještě musí projít Parlamentem a podepsat ho prezident.

Pokud se to nestihne, hrozí České republice řízení Evropské komise. To by v krajním případě znamenalo až odebrání evropských dotací.

„Naším cílem je maximálně urychlit projednávání na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu. Bude to těžký oříšek. Když se dnes podíváte do sněmovny, ztrácí se tam velké množství času. Efektivita jednání Poslanecké sněmovny není v posledních měsících příliš vysoká. Doufám, že se nám podaří hledat nějakou dohodu napříč politickým spektrem, aby zákon nebyl blokován. Protože to by bylo proti zájmům České republiky,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Bylo by lepší, aby byl zákon kvalitní, než aby se po 18. dubnu zadavatelé báli zadávat zakázky a dodavatelé o zakázky soutěžit. Proto jsme měli řadu připomínek a po dnešku si vyhodnotíme, co je v konečném schválení vlády a i nadále se budeme snažit zákon zkultivovat tak, aby se tady soutěžilo poctivě,“ říká Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka Hospodářské komory s tím, že se obává dalších poslaneckých a senátních úprav zákona.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme