Novojičínská výstava vás pozve do atraktivního světa, kde se točí peníze

5. říjen 2015

Máte ponětí, jak může souviset kousek plátna s placením? Tuhle odpověď a spoustu zajímavostí najdete na aktuální výstavě v Muzeu Novojičínska v Novém Jičíně. Tématem jsou mince a platidla napříč staletími.

Představte si, že při sobě nemáte mince ani bankovkami naditou peněženku a že namísto peněz platíte třeba zvířecí kůží nebo solidně vypadající krávou. Platidla měla v průběhu historie nejrůznější podobu a ta klasická i kuriozní představuje návštěvníkům právě novojičínská výstava.

„Tady máme pregéře. Využili jsme známou fresku z chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře, kde je pregéř vyobrazen a pokusili jsme se ho napodobit,“ říká Pavel Stabrava, jeden ze spoluautorů výstavy.

Pokud sem zavítají školáci, je pro ně připravena i možnost vyrazit si svou vlastní minci. „Ano, je tam vlastně špalek s razidly. My jsme zvolili nominál malý groš Rudolfa II. z roku 1581,“ dodává Stabrava.

„Výstavu jsme koncipovali takovým způsobem, aby se návštěvník dozvěděl co nejvíce z historie peněžnictví prakticky ve všech jeho podobách. Čili není to výstava úzce numismatická,“ upozorňuje pracovník Muzea Novojičínska.

V jedné z vitrín tak můžeme vidět kožešiny a různé další artefakty, tedy nejranější formy platidel. Na samém počátku obchodu byla směna statku za statek, služby za službu.

Na výstavě Peníze a platidla napříč staletími

„Tady máme zrovna kunu a je tady proto, že dodnes se chorvatská měna jmenuje kuna,“ připomíná Pavel Stabrava.

Také tam najdete žetony ze starodávných veřejných domů, nebo se můžete dozvědět, jak vzniklo slovo trh a co má společného s placením. Na rozhlasový výlet výstavou se vydejte prostřednictvím záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.