Turecko musí podle EU zastavit příliv stovek tisíc uprchlíků do Evropy

Turecko musí podle Evropy zastavit stovky tisíc uprchlíků, kteří přes jeho území odcházejí do států Evropské unie. Po schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Do Turecka ze Sýrie před tamní občanskou válkou uprchly asi 2 miliony lidí. 350 tisíc z nich pak letos z Turecka zamířilo dál do Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan jednal s předsedou Evropské rady Tuskem o uprchlické krizi

Turecký prezident Erdogan jednal s předsedou Evropské rady Tuskem o uprchlické krizi | Zdroj: Reuters

Turecko chce, aby Evropa pomohla na severu Sýrie vytvořit bezpečnou zónu, kam by se uprchlíci mohli přemístit, jak potvrdil prezident Erdogan.

Evropská unie je podle Donalda Tuska připravená o bezpečnostní zóně jednat. Klade ale důraz na zlepšení situace syrských běženců v Turecku, aby nemuseli odcházet dál do Evropy.

Je proto připravená Turecku finančně pomoci. Zároveň s ním jedná o vracení uprchlíků, kteří budou zadrženi ve Středomoří a o boji proti pašeráckým gangům.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme