Jan Fingerland: Kanada kontra Islámský stát

5. říjen 2015

Nejen Amerika, Rusko nebo Česko se snaží najít odpověď na to, co dělat s nebezpečím Islámského státu nebo otázkou uprchlíků z Blízkého východu. Zajímavá debata se vede v Kanadě, mimo jiné našem spojenci v NATO.

Jedním z hlavních témat současné kanadské politické diskuse je, jak a jak moc se angažovat v přímém boji proti Islámskému státu - tedy organizaci, kterou kanadské letouny bombardují už od letošního jara.

Důvody pro zvýšenou intenzitu debaty jsou dva. Zaprvé, v této severoamerické zemi se už za dva týdny konají volby a otázka vojenského zapojení ve vzdáleném regionu v tamní společnosti rezonuje. Podle průzkumů se zdá, že volby dopadnou velmi těsně a o to víc záleží na tématech, jako je případné ohrožení bezpečnosti země.

A za druhé, Kanada je - na rozdíl od většiny evropských členů Severoatlantické aliance - do bombardování Islámského státu přímo zapojena. Není to tedy v žádném případě akademická otázka a není náhoda, že se stala hlavním tématem jedné z televizních debat předsedů stran.

Čtěte také

Předseda vládních konzervativců Stephen Harper tvrdí, že Islámský stát je pro Kanadu zásadní nepřítel. Nejen kvůli bezprostřednímu ohrožení, vždyť Kanada je za mořem, ale i z morálních důvodů - pokud by se IS šířil, zavraždil by prý miliony lidí.

Naopak předseda opoziční Nové demokratické strany NDP Tom Mulcair žádá, aby se kanadské letectvo z boje proti Islámskému státu stáhlo. Je to vlastně přímá kritika premiéra, který za zapojením Kanady do operací nad Sýrií stojí.

Rusko přímo vstoupilo do války v Sýrii na straně diktátora Asada

Jakousi střední cestu nabízí předseda Liberální strany Justin Trudeau, který se domnívá, že Kanada by se měla orientovat na operace pro udržení míru a za větší prioritu považuje přijímání uprchlíků.

Harperova vláda zatím přislíbila, že během následujících 12 měsíců přijme 10 tisíc uprchlíků a dalších deset tisíc v průběhu čtyř let. Liberál Trudeau se domnívá, že Kanada, pětatřicetimilionová země vybudovaná z velké části z imigrantů, by mohla v příštím roce přijmout dokonce 25 tisíc lidí. Dělo by se to pomocí programu takzvaného přímého sponzorování ze strany vlády, případně by mohla Kanada přijmout i další imigranty financované soukromými dárci.

Čtěte také

Debatu podle průzkumů vyhrál Harper, opatrnější v otázce imigrace a rozhodnější v záležitosti přímého boje s Islámským státem. Otázka imigrace však má v Kanadě nejrůznější podoby.

Server BBC přinesl reportáže o pozoruhodných potížích imigrantů z Blízkého východu a severní Afriky. Jedním ze zjištění bylo, že uchazeč o práci bude mít o šedesát procent menší šanci, že bude pozván k pohovoru, pokud bude mít arabsky znějící jméno.

Předseda kanadské opoziční Nové demokratické strany NDP Tom Mulcair žádá, aby se kanadské letectvo z boje proti Islámskému státu stáhlo

Zcela specifické potíže pak mají imigranti ve frankofonní části Kanady. Tam přicházejí imigranti ze severoafrických zemí, kteří velmi často hovoří francouzsky, a neměli by tedy mít problém s jazykovým začleněním. Jak se ukázalo, potíž je, pokud zároveň neumějí dostatečně anglicky, protože místní zaměstnavatelé očekávají od zaměstnanců dokonalou dvojjazyčnost.

Ovšem zatímco například v Québecu existují kursy francouzštiny pro přistěhovalce, kursy angličtiny v nabídce nejsou, a tak se i dokonale francouzsky hovořící imigrant dostane na okraj pracovního trhu. O to těžší mají situaci ti, kdo sice umějí anglicky, ale nikoli francouzsky a z nějakého důvodu chtějí nebo potřebují žít ve francouzsko-jazyčné části Kanady.

Čtěte také

Situace vede politiky k nové debatě o začleňování imigrantů, zejména muslimských, kteří tvoří zhruba tři a půl procenta obyvatel a jejich podíl rychle roste - za posledních deset let se podíl zvýšil na dvojnásobek. Atmosféru přesně před rokem poškodily dva útoky spáchané jménem islámu, jeden na půdě parlamentu v Ottawě a druhý pomocí automobilu v Québecu.

Letos policie zatkla dva kanadské konvertity k islámu, kteří údajně také chystali teroristický útok, nebyli ovšem členy místní muslimské komunity.Kanada řeší ještě jednu otázku spojenou s Blízkým východem, totiž známý proces se třemi členy týmu televize Al Džazíra v Egyptě.

Jedním z uvězněných byl egyptský rodák, ale také držitel kanadského občanství Mohammed Fahmy. Ten po svém propuštění v televizním rozhovoru obvinil premiéra Harpera, že ho nechal egyptským úřadům napospas. Je zřejmé, že v Kanadě mají důvod se domnívat, že „Blízký východ" je opravdu blízko.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio