Reprezentace házenkářek prochází obměnou, přesto trenér Bašný věří v úspěch

Trenér Jan Bašný nastoupil k české reprezentaci házenkářek před pěti lety. Postupně vybudoval tým, se kterým po letech půstu postoupil na mistrovství Evropy i světa. Pak ale Bašného výběr dvakrát v baráži o velké akce neuspěl. Teď vstoupí české házenkářky s velkou motivací do další kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační trenér házenkářek Jan Bašný udílí pokyny na tréninku

Reprezentační trenér házenkářek Jan Bašný udílí pokyny na tréninku | Zdroj: ČTK

„Hlavně očekávám, že si tým uvědomí, proč sem jezdí. Že stojí za to jezdit na reprezentaci, že stojí za to, aby tým existoval a vyvíjel se dál,“ přeje si trenér Jan Bašný, který musí postupně začleňovat do reprezentace nové hráčky.

A rád by vybudoval partu podobnou té, která dokázala hrát na šampionátech vyrovnané zápasy i proti elitním týmům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Házenkářky vstupují do kvalifikace s obměněným kádrem, ale trenér Bašný věří v úspěch

„Je pravda, že jsme v podstatě vytvořili jeden tým, který spolu držel pohromadě tři roky a odehrál dva šampionáty. Měli jsme úspěchy a některé hráčky nechci říct, že ztratily motivaci, ale začaly se zajímat o rodinu nebo jinou práci.“

A tak některé klíčové házenkářky v národním týmu skončily. Vzhledem k menší hráčské základně nemá trenér Jan Bašný neomezené možnosti výběru, současnému kádru ale věří, i když reprezentace prochází obměnou.

„Jestliže bychom se chtěli někam dostat, tak je potřeba to udělat co nejrychleji. To znamená letos, protože jsou ještě v týmu hráčky, které můžou něco předávat. Nebude totiž dlouho trvat, kdy se tým obmění úplně,“ předpovídá trenér českých házenkářek, pro kterého je důležité, aby hráčky měly z účasti v národním týmu radost.

„Aby měly pocit, že jim to sportovně něco dá, že nás to třeba dovede na další šampionát, kde budou mít některé z nich individuální nebo kolektivní cíle,“ říká Jan Bašný.

Kvalifikace o mistrovství Evropy 2016 začne pro české házenkářky ve středu doma proti Itálii, v neděli pak hrají na Ukrajině. Ze skupiny, ve které je také Srbsko, postoupí přímo dva týmy.

Mirko Vasič, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme