Kvůli migrační krizi se sejde premiér s náčelníkem generálního štábu i Bezpečnostní rada státu

Migrační krize a připravenost armády na ochranu hranice. To bude téma schůzky premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD s náčelníkem generálního štábu armády Josefem Bečvářem. Sejdou se ještě před zasedáním Bezpečnostní rady státu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání visegrádské čtyřky

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání visegrádské čtyřky | Foto: Vláda České republiky

Premiér bude s náčelníkem generálního štábu mluvit také o tom, jak by mohla česká armáda pomoci Maďarsku při ochraně hranic Schengenu. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO zatím oznámil, že česká vláda pošle do Maďarska asi 25 vojáků.

Uprchlíků v Evropě bude podle premiéra Bohuslava Sobotky pravděpodobně přibývat.

„Česká republika se připravuje na to, že vývoj může jít tímto směrem. A současně také cítíme povinnost upozorňovat na to i v rámci jednání v Evropské unii, že sice během zimy může dojít k uklidnění, ale jakmile se na jaře zlepší počasí, tak lze očekávat, že migrační proud bude v neztenčené míře pokračovat i v příštím roce,“ říká Sobotka.

Migrace bude i hlavním tématem večerního jednání Bezpečnostní rady státu, na které přijde prezident Miloš Zeman. Hlava státu často upozorňuje na to, že by uprchlíci mohli být pro Česko bezpečnostní hrozbou. Požaduje také nasazení armády na ochranu českých hranic.

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD se členové rady seznámí i s rozbory tajných služeb. „Ta migrace samozřejmě s sebou nese bezpečnostní rizika a my si vyslechneme briefing bezpečnostních služeb, které máme, ať je to Vojenské zpravodajství, Úřad zahraničních služeb a informací a BIS o tom, jaká rizika to přináší okolním zemím, případně České republice,“ zmínil ministr vnitra.

Schengen | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme